Saturday, December 27, 2025
No Result
View All Result
bulevar.mk
  • Македонија
  • Економија
  • Република
  • Балкан
  • Свет
  • Црна Хроника
  • Скопје
  • Технологија
  • Магазин
  • Спорт
  • Македонија
  • Економија
  • Република
  • Балкан
  • Свет
  • Црна Хроника
  • Скопје
  • Технологија
  • Магазин
  • Спорт
No Result
View All Result
bulevar.mk
No Result
View All Result

Лимонот може и да штети: Неколку работи кои никогаш не треба да ги правите со лимон

by
2025/05/25 11:34:38
in Uncategorized
Лимонот може и да штети: Неколку работи кои никогаш не треба да ги правите со лимон

Пет работи што не треба да ги правите со лимон: Внимание при подготовка и употреба

Лимонот е исклучително корисен и многуфункционален агрум кој често се користи во гастрономијата и природната медицина. Сепак, постојат неколку грешки кои луѓето често ги прават при неговата употреба, што може да доведе до губење на хранливите состојки или појава на несакани ефекти.

1. Не додавајте лимонов сок во врели јадења

Високите температури го разградуваат витаминот Ц и можат да го променат вкусот на лимонот, правејќи го горчлив. Лимоновиот сок се препорачува да се додава на крајот од готвењето или откако јадењето ќе се излади.

2. Не оставајте лимон со кора во вода предолго

Долгото потопување на лимон со кора во вода може да доведе до ослободување на горки масла и евентуални пестициди од кората, особено ако не станува збор за органски одгледувани лимони. За подготовка на освежителен напиток, подобро е да користите излупени лимони или само сок, кој може да се чува во фрижидер.

3. Избегнувајте нанесување лимон на кожа пред изложување на сонце

Киселината во лимонот може да предизвика фотосензитивна реакција при контакт со УВ-зраци, што може да резултира со иритации, појава на дамки или дури и изгореници. Ако користите лимон во нега на кожа, направете го тоа навечер и темелно исплакнете пред да излезете надвор.

4. Не складирајте лимон во садови од алуминиум или реактивни метали

Киселината во лимонот може да реагира со метали како алуминиум, железо или бакар, што може да доведе до ослободување на штетни материи. Наместо тоа, употребувајте стаклени, керамички или садови од не’рѓосувачки челик.

5. Не маринирајте месо со лимон премногу долго

Лимонската киселина е одлична за омекнување месо, но подолго маринирање може да го направи месото кашесто и гумено. За најдобри резултати, маринирајте максимум до два часа, во зависност од видот на месото.

Next Post
Ќе сонуваат за пензија: Европска држава ја зголеми границата за пензионирање на 70 години

Ќе сонуваат за пензија: Европска држава ја зголеми границата за пензионирање на 70 години

МЕПСО и КОСТТ ја забрзуваат интерконекцијата Тетово – Призрен: Клучен чекор кон енергетска стабилност и регионална поврзаност

Препорачани Вести

policija tetovo

Дете се отруло од алкохол во Тетово, во неконтактибилна состојба однесено во болница

8 months ago

Русија повторно ги таргетира украинските железници – погодени станици кај Киев

3 weeks ago

Популарни Вести

  • Хороскоп за недела (28 декември): Енергија, инспирација и можности за овие знаци

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Невзат Бејта пред граѓаните: Гостивар заслужува развој и одговорност

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • (ВИДЕО) Во Грција има и добри вести: преубава изведба на една македонска песна

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Карни: Канада со нов пакет поддршка од 2,5 милијарди долари за Украина

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Силна зимска бура предизвика хаос во Шведска, десетици илјади без струја

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Македонија
  • Економија
  • Република
  • Балкан
  • Свет
  • Црна Хроника
  • Скопје
  • Технологија
  • Спорт

Булевар.мк © 2025 Сите права се задржани.

No Result
View All Result
  • Македонија
  • Економија
  • Република
  • Балкан
  • Свет
  • Црна Хроника
  • Скопје
  • Технологија
  • Магазин
  • Спорт

Булевар.мк © 2025 Сите права се задржани.