Економија
Агриа гради доверба „од фарма до трпеза“ под водство на Караѓорѓиевска
Централна алка на компанијата Агриа е кланицата, од каде што излегува целиот вложен труд во фармите, фабриката за сточна храна и земјоделството.
Таа е врската помеѓу примарното производство и финалните производи, безбедни за потрошувачите, односно сѐ што се работи во работните единици, како финален производ излегува токму од овој погон.
Марјана Караѓорѓиевска, менаџерка на кланицата во интервју за еМагазин.мк вели дека се работи под строго контролирани хигиенски стандарди, со континуиран стремеж кон ефикасна продукција.
Како изгледа еден типичен работен ден во кланицата и кои се вашите главни одговорности како нејзин менаџер?
– Еден типичен ден во кланица е строго структуриран, контролиран и организиран поради природата на работата. Работниот ден започнува рано наутро, а вработените доаѓаат поминувајќи преку четири безбедносни бариери за дезинфекција и се пресоблекуваат во гардероби со висок хигиенски надзор. Се прави преглед на опремата, машините, просториите, за да бидеме сигурни дека сѐ е во согласност со безбедносните и хигиенските прописи.
Се примаат животните (свињи и говеда) и се врши ветеринарен преглед на истите. Секој ден работиме под надзор на официјален ветеринарен инспектор од Агенцијата за храна и ветеринарство, а при колењето посебен акцент се става на благосостојбата на животните. Следува преглед на месото од страна на ветеринарен инспектор, ладење во комори, а има и погон каде што според потребите, месото се пакува и подготвува за транспорт и дистрибуција.
На крај, по завршување на производниот процес, се врши темелно чистење, перење и дезинфекција на целокупната опрема, машини и простории.
Која е улогата на кланицата во целокупниот производствен процес на Агриа и како обезбедувате усогласеност со сите хигиенски и технолошки стандарди?
– Моите обврски како менаџер на кланицата, пред сѐ е организација на производниот процес, контрола на сите процеси – дали се спроведуваат навремено и ефикасно, надзор над вработените, координирање на тимот, контрола на вработените во однос на почитувањето на прописите за хигиена и безбедност, соработка со инспекциски служби, проверка на HACCP системот, надзор на трошоци и нарачки, комуникација со добавувачи, клиенти и регулаторни тела, како и стратешко планирање и развој.
Во состав на кланицата работи и акредитирана лабораторија за испитување на трихинела во месо, каде што ја имам функцијата како технички раководител и вршам надзор и контрола над истата.
Како дипломиран инженер агроном сточар, кои аспекти од вашето образование најмногу ви помагаат во секојдневното управување со процесите во кланицата?
– Како дипломиран инженер агроном – сточар имам можност секојдневно да ја применувам теоријата во пракса. Моето образование не само што ми помогна да ја разберам биологијата и благосостојбата на животните, туку и да воспоставам хигиенски, технолошки и организациски стандарди кои се клучни за безбедно производство на храна.
Безбедност на храна, хигиенски мерки, како и управување со HACCP системот, ги применувам како резултат на знаење по зоохигиена, ветерина и микробиологија.
Класификацијата и проценката на месо се пресметува според методи и равенки и се одредува рандманот, квалитетот на месото, распоредот на масти и мускулна маса, а сето тоа овозможува сортирање и подобро позиционирање на производот на пазарот.
Воедно, секојдневно ги користам аналитичките вештини стекнати на студиите за да следам продуктивност, идентификувам тесни грла и да предлагам подобрување преку автоматизација, обука или оптимизација на процесите.
Што значи за вас да работите во женска лидерска позиција во еден прехранбен-преработувачки сектор што традиционално се смета за машка професија?
– Жената како лидер во прехранбен-преработувачки сектор, дури и во традиционални машки домени, како овој, апсолутно е можно. Производството бара детална организација, плански менаџмент и прецизност, а тоа се области каде жените често покажуваат високи капацитети.
Жените лидери, често имаат поголема емпатија и комуникација со тимот, што е клучно во управувањето со вработените од различни профили. Прехранбената индустрија е строго регулирана, а жените често се истакнуваат со нивната дисциплина, доследност во следењето процедури и нормативи. Организацијата, одговорноста, хигиената не зависат од полот, туку од визијата, тимската работа, упорноста и истрајноста. Впрочем, резултатите покажуваат сѐ.
Еве и една порака од младите жени инженери-агрономи: Бидете храбри, не се плашете да влезете во сектори кои традиционално биле машки. Како инженери, вие носите знаење, перспектива и дисциплина. А тоа е она што ја движи секоја индустрија напред.
Која е најголемата предност на тимот со кој работите и кои вредности најмногу ги негувате кај вашите соработници?
– Најголемата предност на тимот со кој работам е што функционираме како една целина. Секој знае што му е задачата, но истовремено и што значи неговата улога во производниот процес, без разлика дали станува збор со оператор на линија, технолог, магационер или ветеринар, сите сме фокусирани на еден заеднички резултат – безбедно, квалитетно и навремено производство. Кај мојот тим најмногу ги вреднувам одговорноста, тимската лојалност, подготвеноста за учење и прифаќањето на промените.
Кои се идните приоритети за развој на кланицата во контекст на модернизација, енергетска ефикасност и стандардите на производство?
– Нашите идни приоритети за развој на кланицата се насочени кон технолошка модернизација на опрема и автоматизација. Целиме кон намалување на потрошувачката на електрична енергија, а се разгледува и опцијата за зголемување на соларни панели кои веќе ги имаме. Воедно, постојано работиме на усогласеност со стандардите како ISO 9001 И ISO 17025 и имплементација на IFS стандардот.
Посебен фокус продолжуваме да ставаме на обука на персоналот, бидејќи технологијата не значи ништо без луѓе кои знаат да ја користат. Имаме стратегија за транспарентно следење на производот од фарма до трпеза, што е сѐ поважно на пазарот. Нашата цел е да го одржиме темпото на технолошки напредок, но и да ја задржиме и зајакнеме довербата на пазарот преку квалитет и добро производство.
Имајќи предвид што Агриа е лидер на пазарот со свинско месо во државата, колку грла е капацитетот на кланицата и дали во моментов го исполнувате?
– Капацитетот на кланицата е 300 свињи во една смена, 35 говеда и 960 овци, како и шест разладни комори со вкупно 300 метри линија на колосек. Во моментов работиме со капацитет на искористеност од приближно 80 отсто, а тоа значи дека постои простор за раст и флексибилност во производството, особено во периоди на зголемена побарувачка (празници и сезонски пикови).
Ова нѐ прави стабилен и предвидлив партнер на пазарот, со можност брзо да одговориме на промените во побарувачката, без да се компромитира квалитетот или роковите.
Економија
СЕ ЗНАЕ КОЛКАВ ЌЕ БИДЕ ДАНОКОТ ЗА ПРВ СТАН. Што ги очекува граѓаните и градежниците?
Сите кои се заинтересирани за купување станови, но и градежниците може да здивнат. Повластената стапка од само пет проценти за првиот промет на згради или станови останува во примена до крајот на 2028 година. Поради ова, данокот нема да биде причина за дополнително поскапување на и онака скапите недвижности.
Согласно најавите на министерката за финансии, во Собранието веќе е доставен предлог закон за измени, со што се пролонгира рокот за повластената стапка за уште три години, односно од 1 јануари 2026 година до 31 декември 2028 година.
Се прават измени на Законот за данокот на додадена вредност со кој се уредени предметот на оданочување, даночната основа, даночните ослободувања, даночните стапки, времето на настанување на даночниот долг, даночниот должник, одбивката на претходниот данок, регистрацијата за целите на данокот на додадена вредност, административните обврски, плаќањето на данокот, како и казнените одредби.
– Предложените измени се со цел да се изврши допрецизирање во делот на одредбите кои се однесуваат на место на промет на услуги и допрецизирање во делот на одредбите кои се однесуваат на тур-оператори.
Исто така се пролонгира рокот на примена на повластената стапка од 5 отсто на првиот промет на станбени згради и станови во оној дел во кој истите се користат за станбени цели и кој ќе се изврши во рок до пет години по изградбата.
На тој начин се врши пролонгирање на рокот на примена на повластената стапка за уште три години – се посочува во законското решени доставено во Собранието.
Предлагачи се група пратеници, меѓу кои Антонијо Милошоски, Бојан Стојаноски, Бране Петрушевски, Дафина Стојаноска и Драгана Бојковскакои бараат измените да се донесат по скратена постапка и додаваат дека ова не предизвикуваат негативни фискални импликации врз Буџетот.
Со истиот закон се предлагаат и измени во делот на туроператорите.
– Туристичките услуги дадени од страна на тур-операторот се сметаат за една единствена услуга. За место на промет на оваа услуга се смета местото каде што вршителот на промет на услугата има вистинско седиште.
Доколку прометот на услугата се врши од подружницата на вршителот на прометот на услугата, што се наоѓа надвор од неговото вистинско седиште, тогаш седиштето на подружницата се смета за место на прометот на услугата – се прецизира во законот.
Економија
НЕВОБИЧАЕН ФЕНОМЕН ВО ЈАДРАНОТ: Масовна појава на виолетови морски ежови кај Трст ги изненади научниците
Истражувачите во Јадранското Море регистрираа необична појава што досега не била забележана во овој обем. Во близина на Трст е откриена голема концентрација на виолетови морски ежови, и тоа на подрачје кое не се смета за нивно типично живеалиште.
Според научниците, ваквата слика е изненадувачка бидејќи на карпестото морско дно вообичаено доминира друг вид морски еж, додека виолетовите единки таму речиси и не се среќаваат. Овојпат, нивниот број бил значително поголем, а присуството на вообичаениот вид било минимално.
Стручњаците посочуваат дека објаснувањето може да се бара во животниот циклус на овие морски организми. Истражувањата укажуваат дека во одредени фази од животот тие мигрираат, најчесто поттикнати од промени во исхраната. Додека младите единки се хранат претежно со варовнички алги на песочно дно, повозрасните се префрлаат кон карпести подрачја богати со макроалги и растителни остатоци.
Дополнително, научниците не ја исклучуваат можноста дека зголемената достапност на кафени алги во овој дел од Јадранот создала идеални услови за собирање на голем број возрасни единки на едно место.
Иако сцената е необична, истражувачите нагласуваат дека природата ретко прави нешто без причина, а во овој случај, најверојатниот одговор се крие во храната и промените во морскиот екосистем.
Економија
МБИ10 со пад од 0,32%, без активности на обврзничкиот пазар
Изготвен од Илирика Инвестментс АД Скопје врз основа на официјални податоци од Македонска берза.
На трговската сесија од 18 декември 2025 година, индексот МБИ10 забележа пад од 0,32%, спуштајќи се на 10.091,56 поени, додека индексот ОМБ остана непроменет на 129,44 поени. Вкупниот дневен промет изнесуваше 13,06 милиони денари, при што најголем дел од тргувањето беше концентриран кај Комерцијална банка, Алкалоид и Македонски Телеком, кои ја предводеа пазарната активност .
Најтргувани хартии од вредност
● Комерцијална банка АД Скопје (KMB) – 3.913.370 денари
● Алкалоид АД Скопје (ALK) – 3.091.460 денари
● НЛБ Банка АД Скопје (NLB) – 1.812.170 денари
● АЛТА Банка АД Битола (ALTA) +2,83%
● ОКТА АД Скопје (OKTA) +2,04%
● Адинг АД Скопје (ADIN) +0,04%
● РЖ Услуги АД Скопје (RZU) –8,16%
● Гранит АД Скопје (GRN) –1,59%
● НЛБ Банка АД Скопје (NLB) –0,85%
Во текот на денешната сесија не беа реализирани трансакции со државни или корпоративни обврзници. Сите државни обврзници останаа со непроменети цени, а индексот ОМБ се задржа на 129,44 поени.
Тргувањето на Македонската берза на 18 декември 2025 година се одвиваше во умерена атмосфера, со вкупен промет од 13,06 милиони денари и пад на индексот МБИ10 за 0,32%. Комерцијална банка, Алкалоид и Македонски Телеком беа најликвидните хартии на денот. Најголем добитник беше АЛТА Банка, додека РЖ Услуги и Гранит го предводеа негативното движење. Обврзничкиот пазар остана без активности, со стабилни котации и непроменет индекс ОМБ.
Трендинг
-
Црна Хроника5 days agoХорор на патот Охрид–Струга: Возач двапати тргнал кон полицајци и успеал да избега
-
Црна Хроника5 days agoДрама на автопатот Тетово – Гостивар: Ги пресретнале со ротација им го пресекле патот, па ги истепале
-
Црна Хроника2 days agoКривична пријава за командир и полицајци – МВР со детали
-
Црна Хроника5 days agoКривични пријави против полицајци од Штип – МВР со детали
-
Република3 days agoУтре дел од Тетово и три тетовски села без електрична енергија
-
Црна Хроника3 days agoХорор во Тетовско: Физички нападнати полицајци
-
Црна Хроника6 days agoФизички нападната девојка на работно место во Брвеница
-
Македонија3 days agoСреќни вести за пензионерите: Еве кои ќе добијат 6.000 денари за празниците















