На социјалните мрежи сè почесто се појавуваат инфлуенсери кои пијат маслиново масло како „чудотворен еликсир“, па американската нутриционистка Лорен Менакер решила да провери што навистина се случува ако секој ден се пие по една доза.
Иако маслиновото масло е богато со здрави масти и антиоксиданси, Менакер признава дека тешко го поднела силниот вкус и густата текстура. По неколку обиди, дури и со поскапо масло, одлучила да го меша со кафе, инспирирана од некогашната Starbucks линија Oleato.
По седум дена – без драматични промени. Не почувствувала повеќе енергија, подобра концентрација, ниту промени на кожата и косата. Дури и варењето останало исто. Сепак нагласува дека многу од позитивните ефекти, како намалување на воспаленија и оксидативен стрес, не се чувствуваат веднаш.
Научно е докажано дека екстра вирџин маслиново масло ги намалува LDL мастите, го подигнува „добриот“ HDL холестерол, е богато со полифеноли и витамин Е, го штити срцето и позитивно влијае на мозочната функција. Супстанцијата олеокантал има природни противвоспалителни својства.
Но менување со прекумерна употреба не се препорачува: една лажица содржи околу 120 калории и може да предизвика дигестивни тегоби кај чувствителни лица. Луѓе со проблеми со желудник, синдром на иритабилно црево, алергија на маслинки или оние што земаат терапија за разредување на крв треба да бидат внимателни.
Менакер советува масло да се консумира во рамки на исхраната – во салати, врз зеленчук, тестенини или риба – наместо да се пие директно од чаша.










