Connect with us

Магазин

„Супер-габата“ што го напаѓа интимниот предел се шири низ Европа

Здравствените власти низ Европа предупредуваат на забрзано ширење на две опасни габични инфекции – едната брзо се шири во Велика Британија, додека другата претставува растечка закана во европските болници.

Првата, Trichophyton indotineae, позната како „супер-габа“, сè почесто предизвикува упорни и болни кожни инфекции. Втората, Candidozyma auris (C. auris), е потенцијално смртоносна и лесно се шири во болнички услови.

Т. indotineae со години е распространета во епидемиски размери на индискиот потконтинент. Во Британија, каде што претходно беше ретка, бројот на случаи во последните три години пораснал за речиси 500%. Денес сочинува 38% од сите дерматофитни изолати, а загрижува честата отпорност на тербинафин – вообичаениот лек за габични инфекции.

Инфекцијата лесно се пренесува, а симптомите се црвени, болни и силно чешачки осипи, најчесто во препоните и околу гениталната област. Погрешно се дијагностицира како егзема или псоријаза, што го отежнува лекувањето. Во отпорните случаи, потребна е долготрајна терапија со итраконазол, кој носи ризик од оштетување на срцето и црниот дроб.

Втората закана, C. auris, откриена во 2009 година во Јапонија, денес е присутна на сите континенти освен Антарктик. Во Велика Британија, меѓу ноември 2024 и април 2025 се регистрирани 134 нови случаи – раст од 23%.

Оваа габа најчесто живее на кожата без симптоми, но може да предизвика тешки инфекции ако навлезе во крвотокот, мозокот или внатрешните органи. Особено е опасна за пациенти со слаб имунитет и за оние во интензивна или долготрајна болничка нега. Опстојува со недели на површини и медицинска опрема и е отпорна на повеќе антифунгални терапии.

Европските инфектолози предупредуваат дека бројот на случаи расте и дека без строги мерки за контрола, ризикот може сериозно да се зголеми. Болниците остануваат најранливи.

Превенцијата подразбира засилена хигиена, внимателно изолирање пациенти, темелна дезинфекција и редовно лабораториско тестирање за навремено откривање.

Здравствените институции во Европа повикуваат на будност, предупредувајќи дека глобалниот ризик може да се намали само со брза реакција и строг надзор во болничките средини.

Advertisement

Магазин

Зошто некои спомени остануваат засекогаш, а други исчезнуваат? Научниците открија што стои зад оваа мистерија

Секој ден сме бомбардирани со податоци, но само трошки од нив успеваат да се пробијат до нашиот долгорочен „складиште“ на сеќавања. Долго време мислевме дека овој процес е случаен. Но, научниците од Универзитетот Рокфелер открија дека зад сцената се одвива прецизен, молекуларен „танц“ кој одлучува што е доволно важно за да остане, а што ќе биде исфрлено.

Користејќи ја виртуелната реалност кај глувците, истражувачите добија уникатен поглед во мозокот во моментот кога се формира меморија. Откритието е фасцинантно: молекулите вклучени во овој процес делуваат како голем оркестар.

Некои молекули се брзи и импулсивни – се активираат веднаш за да ја создадат првичната, кревка меморија, но брзо исчезнуваат. Други се бавни, но истрајни – тие се појавуваат подоцна и постепено го „зацврстуваат“ искуството, претворајќи го во долговечен спомен. Колку подолго трае ова „зацементирање“, толку е поголема шансата меморијата да стане трајна.

Оваа молекуларна селекција е клучна. Мозокот не може да си дозволи да складира сè – тоа е енергетски неефикасно. Затоа, тој избира да го задржи само она што го препознава како значајно или често користено.

Но, кој ја донесува големата одлука?

Одговорот лежи во Таламусот, централно лоциран регион кој делува како контролен центар или филтер на меморијата. Тој ги собира сите влезни информации, ги проценува и само најважните ги проследува кон церебралниот кортекс, каде што се стабилизираат долгорочните сеќавања.

Студиите кај глувците потврдија дека повторувањето е мајка на учењето! Искуствата што животните редовно ги доживуваат (посетени места, слушани звуци) многу полесно се претвораат во трајни спомени. Спротивно на тоа, ретките или неважни информации бледнеат со брзина на светлината.

Научниците ги дефинираат овие два протеини и еден ензим како важни во овие процеси: Camta1 и Tcf4 дејствуваат во Таламусот, додека пак Ash1l е активен во Фронталниот кортекс.

Иако овие молекули не се неопходни за почетното формирање на сеќавањето, тие се апсолутно клучни за неговото долгорочно одржување. Тие се чуварите на портите: ако не се присутни, мемориите стануваат нестабилни и едноставно се распаѓаат со текот на времето.

Истражувањето открива уште нешто длабоко: задржувањето на информации не е ограничено само на нервниот систем. Молекулата Ash1l припаѓа на семејство протеини кои регулираат и други биолошки процеси, како што се имунолошката меморија или начинот на кој клетките ја „помнат“ својата функција при развојот.

Ова сугерира дека памтењето е универзален, длабоко вкоренет принцип на животот – механизам за складирање на информации неопходни за преживување, присутен во различни биолошки системи.

Подоброто разбирање на овие молекуларни тајмери отвора нова ера во третманот на нарушувања како што е Алцхајмеровата болест. Ако знаеме кои молекули и мозочни региони ги одржуваат сеќавањата „живи“, ќе можеме да ги таргетираме и поддржиме или надоместиме оштетените мемориски патеки.

Овој пристап може да доведе до третмани кои не само што го забавуваат губењето на меморијата, туку и активно придонесуваат за нејзино обновување.

Следно, научниците ќе се фокусираат на прецизниот механизам: кога се активираат овие тајмери, колку долго остануваат активни и како соработуваат со различните делови од мозокот. Јасно е: животот на едно сеќавање не започнува и завршува во хипокампусот. Таламусот е главниот диригент кој управува со целиот процес и одредува колку долго ќе преживее меморијата.

Continue Reading

Магазин

Медот може да биде подеднакво ефикасен како лековите за кашлица

Германската организација за заштита на потрошувачите „Стифтунг Варентест“ предупредува дека многу од лековите за кашлица немаат доволно докажана ефикасност. Анализата покажува дека препаратите што ја разредуваат слузта или го смируваат сувиот кашаљ, ниту природните, ниту синтетичките, не го поминале тестирањето за значајно дејство.

Во извештајот се посочува дека купувачите можат да заштедат пари, бидејќи ефикасноста на овие лекови не е научно потврдена, а дел од активните состојки, како декстрометорфан, носат ризик од зависност или халуцинации. Лековите за искашлување покажале умерен ефект и се оценети како „прикладни, но со претпазливост“.

Стручњаците додаваат дека веднаш не е неопходно да се посегнува по аптекарски препарати – чист мед или мед во топол чај може да го смири надразнувањето на грлото и да помогне против кашлицата. Иако научните резултати не се конечни, ефектот на медот е споредлив со оној на испитаните лекови, чие дејство е ограничено.

Continue Reading

Магазин

Кои седишта треба да ги избегнувате во Авион

Патувањето со авион може сериозно да влијае на здравјето на вашата кожа. Со ниска влажност, сув воздух и климатизација, кожата брзо се дехидрира, а некои седишта се полоши од други.

Поранешната стјуардеса и експерт за убавина Даниел Луиз објаснува дека влажноста во кабината може да падне под 20 проценти, што е посуво од Сахара. Во комбинација со рециклиран воздух, УВ зрачење на голема надморска височина и ограничено движење, некои седишта ја сушат кожата побрзо.

Најлоши за кожа се седиштата до прозорецот, каде што патниците се повеќе изложени на УВ зраци и протокот на воздух е послаб. Најдобри се седиштата до ходник во централниот дел на кабината, каде што протокот на воздух е порамномерен, а промените во влажност се помалку изразени.

Особено дехидрирачки се првите и последните пет реда од авионот, каде што температурата и протокот на воздух се најнестабилни. Патниците во централните редови (B, C, D, E во поголемите авиони) пријавиле помалку затегнатост и иритација по слетувањето.

Луиз додава дека седиштата до прозорецот добиваат најмногу УВ зрачење дури и при облачно време, а предниот и задниот дел од авионот бележат значителни падови на влажноста. Особено внимателни треба да бидат патниците кои користат ретинол или киселини, бидејќи нивната кожа побрзо губи влага.

Continue Reading
Advertisement

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Трендинг