Connect with us

Здравје

Беќаровски pacпали: Само твpдоглaви Балканци нema да веруваат, се сомнева во ефикасноста на вakцината на Синофapм

Published

on

Д-р Нико Беќаровски на својот фејсбук профил ја пренесува вчерашната прецизна статистика на српските здравствени власти, за тоа колку од пациентите што се на болничко лејкување од ковид во таа држава се вакцинирани, но и со кои видови на вакцини, а и какви хронични заболувања имале овие граѓани.

Од српската статистика може јасно да се види дека најголемиот број од ревакцинираните пациенти кои завршиле во болница поради компликации од коронавирусот, всушност ја примиле вакцината на Синофарм. Притоа, убедливо најголемиот дел од нив се постари пациенти кои се дијабетичари, а има и онколошки пациенти, како и пациенти кои се на дијализа.

Д-р Беќаровски пишува дека се надева оти во најкратко време и нашето министерство за здравство ќе излезе со наша слична статистика.

„Појасно, здравје. Само тврдоглавите Балканци никако да поверуваат“, пишува д-р Беќаровски.

А еве што покажува вчерашната статистика на српските здравствени власти.
Според релевантните податоци, до вчера во Србија се вакцинирани следниов број граѓани и со следниве видови на вакцини.

3,7 милиони дози се дадени од вакцината на Синофарм, 602.000 дози Спутник В, 255.000 АстраЗенека, и 1,3 милиони дози Фајзер.

Во текот на вчерашниот ден на болничко лечење биле 6.155 граѓани, а на респиратор биле 291 пациент.

Од 6.155 граѓани во болница, 5.850 се невакцинирани, што е 95,04 отсто, додека, пак, 305 се вакцинирани, што е помалку од 5 проценти.

Од 305 вакцинирани граѓани колку што се во болница, пресекот на видови на вакцини е следен:

299 граѓани се вакцинирани со Синофарм, а од нив, 201 се дијабетичари, сите над 65 години, 21 се онколошки пациенти над 60 години, 31 пациент се на дијализа и се сите над 50 години, а останатите 46 граѓани се сите над 50 години и имаат нејасна историја на болести.

Потоа, тројца пациенти примиле Спутник В, сите имаат над 70 години, а од нив еден е дијабетичар, двајца се со АстраЗенека, и двајцата се дијабетичари од 58 и 72 години, а еден е што ги примил дветер дози на Фајзер и е дијабетичар од 72 години.

Од 251 пациент кои се на респиратор, нема ревакцинирани, односно сите се невакцинирани.

Во последните 45 дена нема ниту еден пациент кој е ревакциниран.

Здравје

ЗДРАВСТВЕНИ БЕНЕФИТИ ОД ТИКВАТА: ПРИРОДЕН ИЗВОР НА ВИТАМИНИ И АНТИОКСИДАНСИ

Published

on

Тиквата е многу здрава храна, богата со витамини А и Ц, антиоксиданси и влакна. Таа помага за подобро варење, го зајакнува имунитетот, го штити срцето и го подобрува здравјето на кожата. Поради ниската калоричност и високата содржина на хранливи материи, е одличен избор за здрава исхрана. Еве некои од најважните придобивки од тиквата:

pumpkins 457716 1280
  •     Богата со витамини: Тиквата е одличен извор на витамин А, кој е важен за здравјето на очите, кожата и имунолошкиот систем. Исто така содржи витамин Ц, кој помага во подобрување на имунитетот и брзо заздравување на рани.
  •     Ниска калоричност: Тиквата е нискокалорична храна со висока содржина на вода, што ја прави идеална за луѓе кои сакаат да одржуваат здрава тежина.
  •     Антиоксиданси: Тиквата содржи антиоксиданси како бета-каротен, кои помагаат во заштита на телото од слободни радикали и го намалуваат ризикот од хронични заболувања, вклучително срцеви болести и рак.
  •     Добар извор на влакна: Со високата содржина на влакна, тиквата придонесува за подобро варење, регулирање на нивото на шеќер во крвта и поддршка на здравјето на цревата.
  •     Подобрување на здравјето на срцето: Калиумот кој се наоѓа во тиквата е важен за одржување на здрав крвен притисок и заштита на срцевото здравје.
  •     Подобрување на кожата: Витаминот А и антиоксидансите од тиквата можат да помогнат во намалување на знаците на стареење и заштита на кожата од оштетување предизвикано од сонцето.
pumpkin 2519423 1280

Тиквата може да се користи во различни рецепти, како супи, пире, печива и десерти, и е многу флексибилна храна.

Continue Reading

Здравје

Ако сакате да се вратите во друштвото на непушачи, ова е бројот на кој од ДЕНЕС може да се јавите за помош

Published

on

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Телефонската линија ќе биде достапна секој понеделник и среда од 11 до 13 часот на телефонскиот број 078 285 873.

Македонија е меѓу земјите во светот со најмногу активни пушачи. Според истражувања на Институтот за јавно здравје, бројот на активни пушачи кај нас изнесува 45.4 отсто, со многу низок процент на луѓе – пет проценти, кои успешно се обиделе и откажале од пушење во последните години.

Continue Reading

Здравје

Дали е опасно месото да се замрзнува два пати

Published

on

Сите знаеме дека месото може да се замрзне без никакви проблеми. Сепак, сигурно сте слушнале дека месото кое е неколку пати замрзнато во никој случај не е добро за употреба. Сепак, се поставува прашањето, дали е тоа навистина така?

Во суштина, не постои строго правило кое налага месото да не се замрзнува и одмрзнува неколку пати, но многу е важно тоа да го правите правилно, односно месото да го одмрзнете во фрижидер, на температура до 5 степени Целзиусови.

Откако ќе го направите ова, можете повторно да го замрзнете месото доколку е потребно. Она што може да се случи е месото да стане водено поради пукање на клетките, но сигурно нема да се расипе.

Зошто ја замрзнуваме храната?

Да се ​​забави растот на бактериите, односно да се спречи расипување на храната.

Во суштина, на температура од -18°C (што е стандард за замрзнувачите), можеме да складираме храна со години.

На температура од 2° до 8°C, односно во фрижидер, храната може да трае кратко, а, пак, на собна температура многу брзо ќе се расипува.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2024 Булевар.мк