Connect with us

Здравје

СЗО: Животниот век се зголемува за околу 10 години за оние кои се откажале од пушењето во своите 30-ти години!

Published

on

Светската здравствена организација (СЗО) соопшти дека очекуваниот животен век на оние кои престануваат да пушат во своите 30-ти се зголемува за околу десет години во споредба со оние кои продолжуваат да пушат, а циркулацијата се подобрува за период од две до 12 недели.

Од првиот ден на откажување од пушење, високиот пулс, крвниот притисок, нивото на јаглерод моноксид се враќаат во нормала и со текот на времето се зајакнува имунолошкиот систем. Во периодот од две до 12 недели по откажувањето од пушењето, се подобрува циркулацијата во телото и се зголемува капацитетот на белите дробови.

Пушењето претставува најголем поединечен фактор на ризик за здравјето и еден од најважните јавно-здравствени предизвици во светот во моментов. Според податоците на Светската здравствена организација, пушењето е поврзано со 7,2 милиони смртни случаи годишно во светот, што е повеќе од вкупниот број на смртни случаи од ХИВ/СИДА, маларија и туберкулоза.

По повод 31 мај, Светскиот ден без тутун, се наведува дека повеќе од 80 отсто од 1,3 милијарди корисници на тутунски производи во светот живеат во земји со низок и среден приход. Околу половина од оние кои користат тутунски производи умираат порано од очекуваното од болести поврзани со тутунот.

Од повеќе од осум милиони луѓе кои годишно умираат поради употреба на тутун, приближно 1,3 милиони се оние кои се изложени на чад од тутун иако не го користат.

Околу 700 милиони деца се погодени од чад од тутун. Секоја година, 65.000 деца умираат пред да наполнат пет години од инфекции на респираторниот тракт предизвикани од пасивна изложеност.

Тутунската индустрија се обидува да ја задржи зависноста од тутун нудејќи различни производи како што се електронски цигари, наргиле, овошни вкусови, топчиња од ментол, како и тутунски производи како што се цигари, луле и пури. СЗО потенцира дека сите овие производи го загрозуваат здравјето.

Отпушоците кои и штетат на животната средина се најчестиот отпад во светот. Хемикалиите и отпадот од електронските цигари во догорчињата истекуваат во водата и почвата и ѝ штетат на животната средина.

Тутунската индустрија е виновна што годишно се сечат околу 600 милиони дрвја за производство на цигари.

Ослободувањето од оваа зависност обезбедува многу здравствени, социјални, економски и еколошки придобивки.

Здравје

ЗДРАВСТВЕНИ БЕНЕФИТИ ОД ТИКВАТА: ПРИРОДЕН ИЗВОР НА ВИТАМИНИ И АНТИОКСИДАНСИ

Published

on

Тиквата е многу здрава храна, богата со витамини А и Ц, антиоксиданси и влакна. Таа помага за подобро варење, го зајакнува имунитетот, го штити срцето и го подобрува здравјето на кожата. Поради ниската калоричност и високата содржина на хранливи материи, е одличен избор за здрава исхрана. Еве некои од најважните придобивки од тиквата:

pumpkins 457716 1280
  •     Богата со витамини: Тиквата е одличен извор на витамин А, кој е важен за здравјето на очите, кожата и имунолошкиот систем. Исто така содржи витамин Ц, кој помага во подобрување на имунитетот и брзо заздравување на рани.
  •     Ниска калоричност: Тиквата е нискокалорична храна со висока содржина на вода, што ја прави идеална за луѓе кои сакаат да одржуваат здрава тежина.
  •     Антиоксиданси: Тиквата содржи антиоксиданси како бета-каротен, кои помагаат во заштита на телото од слободни радикали и го намалуваат ризикот од хронични заболувања, вклучително срцеви болести и рак.
  •     Добар извор на влакна: Со високата содржина на влакна, тиквата придонесува за подобро варење, регулирање на нивото на шеќер во крвта и поддршка на здравјето на цревата.
  •     Подобрување на здравјето на срцето: Калиумот кој се наоѓа во тиквата е важен за одржување на здрав крвен притисок и заштита на срцевото здравје.
  •     Подобрување на кожата: Витаминот А и антиоксидансите од тиквата можат да помогнат во намалување на знаците на стареење и заштита на кожата од оштетување предизвикано од сонцето.
pumpkin 2519423 1280

Тиквата може да се користи во различни рецепти, како супи, пире, печива и десерти, и е многу флексибилна храна.

Continue Reading

Здравје

Ако сакате да се вратите во друштвото на непушачи, ова е бројот на кој од ДЕНЕС може да се јавите за помош

Published

on

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Телефонската линија ќе биде достапна секој понеделник и среда од 11 до 13 часот на телефонскиот број 078 285 873.

Македонија е меѓу земјите во светот со најмногу активни пушачи. Според истражувања на Институтот за јавно здравје, бројот на активни пушачи кај нас изнесува 45.4 отсто, со многу низок процент на луѓе – пет проценти, кои успешно се обиделе и откажале од пушење во последните години.

Continue Reading

Здравје

Дали е опасно месото да се замрзнува два пати

Published

on

Сите знаеме дека месото може да се замрзне без никакви проблеми. Сепак, сигурно сте слушнале дека месото кое е неколку пати замрзнато во никој случај не е добро за употреба. Сепак, се поставува прашањето, дали е тоа навистина така?

Во суштина, не постои строго правило кое налага месото да не се замрзнува и одмрзнува неколку пати, но многу е важно тоа да го правите правилно, односно месото да го одмрзнете во фрижидер, на температура до 5 степени Целзиусови.

Откако ќе го направите ова, можете повторно да го замрзнете месото доколку е потребно. Она што може да се случи е месото да стане водено поради пукање на клетките, но сигурно нема да се расипе.

Зошто ја замрзнуваме храната?

Да се ​​забави растот на бактериите, односно да се спречи расипување на храната.

Во суштина, на температура од -18°C (што е стандард за замрзнувачите), можеме да складираме храна со години.

На температура од 2° до 8°C, односно во фрижидер, храната може да трае кратко, а, пак, на собна температура многу брзо ќе се расипува.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2024 Булевар.мк