Sunday, December 28, 2025
No Result
View All Result
bulevar.mk
  • Македонија
  • Економија
  • Република
  • Балкан
  • Свет
  • Црна Хроника
  • Скопје
  • Технологија
  • Магазин
  • Спорт
  • Македонија
  • Економија
  • Република
  • Балкан
  • Свет
  • Црна Хроника
  • Скопје
  • Технологија
  • Магазин
  • Спорт
No Result
View All Result
bulevar.mk
No Result
View All Result

Оваа храна е главен причинител за главоболка, избегнувајте ја колку што можете

by
2025/03/26 12:59:30
in Uncategorized
Оваа храна е главен причинител за главоболка, избегнувајте ја колку што можете

Сите ние периодично се соочуваме со главоболки, а статистиката покажува дека дури 75% од луѓето на возраст од 18 до 65 години ќе имаат барем една главоболка годишно. Сепак, 30% од возрасните страдаат од мигрена.

Некои намирници можат да бидат чести предизвикувачи на мигрена. Храната богата со натриум, како и таа што содржи адитиви како мононатриум глутамат (МСГ) или вештачки засладувачи како аспартам, може да предизвикаат мигрена. Препорачува се избегнување на одредени намирници, како јајца, домати, кромид, млечни производи, пченица (вклучувајќи тестенини и леб), алкохол (особено црвено вино), кофеин, чоколада и јаткасти плодови (ореви, бадеми, лешници).

Покрај храната, мигрените може да се активираат и од други фактори, како што се стресот, промените во времето, ненадејните промени во навиките за спиење и некои лекови. Новите истражувања откриваат дека со промени во исхраната може да се намали учестеноста на мигрените.

Подобрувањето на исхраната може да биде еден од најдобрите начини за намалување на мигрените. Природната храна без адитиви или вештачки ароми е одличен избор. Истражувањата покажуваат дека веганската исхрана може да има позитивно влијание во спречувањето на мигрените.

За намалување на мигрените, се препорачува јадење на портокалов, жолт и зелен зеленчук, како тиквички, сладок компир, моркови и спанаќ. Добра опција е и консумирањето на минерални води или вода од чешма. Оризот, посебно кафеавиот, е одличен избор, како и сушено или варено овошје, како цреши и брусница. Природни засладувачи, како јаворов сируп и екстракт од ванила, исто така можат да го намалат ризикот од мигрена.

Витаминот Б2, познат и како рибофлавин, е важен за намалување на мигрените. Овој витамин се наоѓа во лососот, црвеното месо, житарките и печурките.

Со овие промени во исхраната, можеме значително да го намалиме ризикот од мигрена и да го подобриме здравјето на нашите глави.

Next Post

Ноќ за помалку спиење: Овој викенд времето „лета“ еден час напред!

Еурофарм Пелистер го потврди новото засилување: Полскиот десен бек Анжеј Видомски со двогодишен договор!

Препорачани Вести

Три знаци кои укажуваат дека имате опасно висок холестерол – првиот никако не смеете да го игнорирате!

Три знаци кои укажуваат дека имате опасно висок холестерол – првиот никако не смеете да го игнорирате!

5 months ago

Мобилни радари и на влезот во Тетово – полицијата започна нова акција за поголема безбедност

5 months ago

Популарни Вести

  • Брнабиќ: Вучиќ работи 22 часа дневно за да го одржи мирот во Србија

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Хороскоп за недела (28 декември): Енергија, инспирација и можности за овие знаци

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Невзат Бејта пред граѓаните: Гостивар заслужува развој и одговорност

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • (ВИДЕО) Во Грција има и добри вести: преубава изведба на една македонска песна

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Карни: Канада со нов пакет поддршка од 2,5 милијарди долари за Украина

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Македонија
  • Економија
  • Република
  • Балкан
  • Свет
  • Црна Хроника
  • Скопје
  • Технологија
  • Спорт

Булевар.мк © 2025 Сите права се задржани.

No Result
View All Result
  • Македонија
  • Економија
  • Република
  • Балкан
  • Свет
  • Црна Хроника
  • Скопје
  • Технологија
  • Магазин
  • Спорт

Булевар.мк © 2025 Сите права се задржани.