Connect with us

Здравје

Имунолозите препорачуваат ТРЕТА доза за сите кои добиле КИНЕСКИ вакцини

Published

on

Трета доза Фајзер против Ковид треба да се препорача и за граѓаните кои претходно примиле кинески вакцини, покрај лицата над 60 години, здравствените работници и пациентите со имунолошки заболувања, смета доктор Теодора Брњарчевска од Институтот за имунологија. Таа вели дека дека мешањето на вакцините не претставува никаков проблем.

-Дополнително тоа е поткрепено и со високата ефикасност на Фајзер вакцината. И самата вакцина е потентен активатор на имуниот систем за разлика ако земеме споредба со векторските вакцини, каде би користеле ист вирус како вектор, ниа тука може и да немаме ефект од трета доза доколку вакви вакцини користиме како трета доза. Може имуниот систем со имунитетот створен кон тој вирусен вектор да ја уништи вакцината без таа да ја направи потребната стимулација со спајк протеинот од корона вирусот, изјави за Сител асс. д-р Теодора Брњарчевска, од Институтот за имунобиологија и хумана генетика.

Доктор Брњарчевска вели дека различни земји препорачуваат различно време од втората до третата доза, кај некои тоа е од 8 недели кај други до 6 месеци.

-Но мислам дека 6 месеци е идеално време. И баш е оној иделален период во кој гледаме дека до 5 месеци имаме соодветна заштита и после постепено почнува да опаѓа. Тоа е и нормално со начинот на формирање на имунолошкиот систем и се очекува да се распаѓаат антителата. Третата доза ни го обновува оној имунитет кој мсе го стекнале после двете дози. Првично се покажа дека има поголема ефикасност во спречувањето на инфекции, а понатаму тие луѓе кои ќе имаат подобрен имунитет се очекува да имаат послаба клиничка слика доколку евентулано се заразат, вели д-р Брњарчевска.

Трета доза вакцина против Ковид веќе се има во Израел, Велика Британија, Сингапур, Србија, САД, Кина и во други земји.

Кај нас ќе почне да се дава од понеделник, а од втората треба да се поминати 6 месеци.

Прилог на Сител ТВ

Здравје

ЗДРАВСТВЕНИ БЕНЕФИТИ ОД ТИКВАТА: ПРИРОДЕН ИЗВОР НА ВИТАМИНИ И АНТИОКСИДАНСИ

Published

on

Тиквата е многу здрава храна, богата со витамини А и Ц, антиоксиданси и влакна. Таа помага за подобро варење, го зајакнува имунитетот, го штити срцето и го подобрува здравјето на кожата. Поради ниската калоричност и високата содржина на хранливи материи, е одличен избор за здрава исхрана. Еве некои од најважните придобивки од тиквата:

pumpkins 457716 1280
  •     Богата со витамини: Тиквата е одличен извор на витамин А, кој е важен за здравјето на очите, кожата и имунолошкиот систем. Исто така содржи витамин Ц, кој помага во подобрување на имунитетот и брзо заздравување на рани.
  •     Ниска калоричност: Тиквата е нискокалорична храна со висока содржина на вода, што ја прави идеална за луѓе кои сакаат да одржуваат здрава тежина.
  •     Антиоксиданси: Тиквата содржи антиоксиданси како бета-каротен, кои помагаат во заштита на телото од слободни радикали и го намалуваат ризикот од хронични заболувања, вклучително срцеви болести и рак.
  •     Добар извор на влакна: Со високата содржина на влакна, тиквата придонесува за подобро варење, регулирање на нивото на шеќер во крвта и поддршка на здравјето на цревата.
  •     Подобрување на здравјето на срцето: Калиумот кој се наоѓа во тиквата е важен за одржување на здрав крвен притисок и заштита на срцевото здравје.
  •     Подобрување на кожата: Витаминот А и антиоксидансите од тиквата можат да помогнат во намалување на знаците на стареење и заштита на кожата од оштетување предизвикано од сонцето.
pumpkin 2519423 1280

Тиквата може да се користи во различни рецепти, како супи, пире, печива и десерти, и е многу флексибилна храна.

Continue Reading

Здравје

Ако сакате да се вратите во друштвото на непушачи, ова е бројот на кој од ДЕНЕС може да се јавите за помош

Published

on

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Телефонската линија ќе биде достапна секој понеделник и среда од 11 до 13 часот на телефонскиот број 078 285 873.

Македонија е меѓу земјите во светот со најмногу активни пушачи. Според истражувања на Институтот за јавно здравје, бројот на активни пушачи кај нас изнесува 45.4 отсто, со многу низок процент на луѓе – пет проценти, кои успешно се обиделе и откажале од пушење во последните години.

Continue Reading

Здравје

Дали е опасно месото да се замрзнува два пати

Published

on

Сите знаеме дека месото може да се замрзне без никакви проблеми. Сепак, сигурно сте слушнале дека месото кое е неколку пати замрзнато во никој случај не е добро за употреба. Сепак, се поставува прашањето, дали е тоа навистина така?

Во суштина, не постои строго правило кое налага месото да не се замрзнува и одмрзнува неколку пати, но многу е важно тоа да го правите правилно, односно месото да го одмрзнете во фрижидер, на температура до 5 степени Целзиусови.

Откако ќе го направите ова, можете повторно да го замрзнете месото доколку е потребно. Она што може да се случи е месото да стане водено поради пукање на клетките, но сигурно нема да се расипе.

Зошто ја замрзнуваме храната?

Да се ​​забави растот на бактериите, односно да се спречи расипување на храната.

Во суштина, на температура од -18°C (што е стандард за замрзнувачите), можеме да складираме храна со години.

На температура од 2° до 8°C, односно во фрижидер, храната може да трае кратко, а, пак, на собна температура многу брзо ќе се расипува.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2024 Булевар.мк