Connect with us

Магазин

Астрономски цифри: Колку изнесува богатството на кралот Чарлс?

Богатството на британскиот крал Чарлс пораснало за 30 милиони фунти

Богатството на британскиот крал Чарлс пораснало за 30 милиони фунти, достигнувајќи вкупно 640 милиони фунти, што го става рамо до рамо со премиерот Риши Сунак и неговата сопруга Акшта Мурти.

Имено, кралот Чарлс, кој на престолот седна во 2022 година, сега се наоѓа на 238. место на листата на 350 најбогати луѓе и семејства во Велика Британија, што е напредок од 20 места во однос на претходната година. Според медиумите, Чарлс е за 140 милиони фунти побогат од Давид и Викторија Бекам, кои поседуваат богатство од 500 милиони фунти. Бекам се смета за најбогат британски спортист.

Голем дел од богатството на кралот Чарлс потекнува од наследството од неговата мајка, кралицата Елизабета II. Приватните имоти Sandringham во Норфолк и Balmoral во Абершир, кои претходно ѝ припаѓале на кралицата Елизабета, сега се дел од неговото финансиско богатство.

При проценката на богатството, Sunday Times вклучува само личен имот.

Во чест на втората годишнина од крунисувањето на кралот Чарлс, неодамна во централната сала на Националната галерија во Лондон беа откриени два ново нарачани портрета на кралот и кралицата Камила. Портретите, кои ќе бидат дел од кралската колекција, ги насликале два различни уметници, избрани од кралот и кралицата. Кралот избрал да го наслика Петар Кухфелд, додека кралицата го избрала Пол С. Бенеј. Портретот на кралот го прикажува во државна одора, носејќи морнарска униформа со медали, додека кралицата е прикажана во својот венчален фустан од церемонијата на крунисувањето.

Advertisement

Магазин

Меколи Калкин открива нови планови за продолжение на легендарниот филм „Сам дома“ : Што да очекуваме?

Калкин, кој како дете-актер го играше младиот Кевин Мекалистер – момчето принудено да се бори со крадци откако е заборавено само и без надзор за време на празниците, НМЕ објави дека тој повторно е во центарот на вниманието. Откако беше една од најголемите филмски ѕвезди во 90-тите пред да се повлече од јавноста во раните тинејџерски години, актерот во последните години ја прифати носталгијата околу „Сам дома“, кулминирајќи со реклами на Google кои ѝ оддаваат почит на неговата омилена божиќна улога.

Сега, за време на неговата серија „Носталгична вечер со Меколи Калкин“, ѕвездата конечно проговори за можноста за продолжение. Според Варајати, Калкин ја претстави својата уникатна визија за нов филм, давајќи ѝ емотивен и поинаков пресврт на приказната:

„Некако ја добив оваа идеја“, рече Калкин. „Или сум вдовец или разведен. Одгледувам дете и сè тоа. Работам напорно и не му обрнувам доволно внимание, а детето некако ми се лути, а потоа ме заклучуваат надвор. [Синот на Кевин] не ме пушта внатре… и тој е оној што ми поставува стапици.“

Тој додаде дека „куќата е еден вид метафора за нашата врска“ и дека неговиот лик треба да „се врати во срцето на својот син“. Калкин е јасен: „Не сум целосно против тоа, ако е правилно да се направи.“

Иако фановите се возбудени, режисерот на првите два дела, Крис Колумбус, претходно ги отфрли гласините за каква било рекреација, нарекувајќи ја целата идеја „грешка“.

„Мислам дека „Сам дома“ навистина постои, не како нешто безвременско, туку како овој многу посебен момент и навистина не може да се рекреира“, изјави Колумбус за Ентертејнмент тунајт минатото лето. „Мислам дека е грешка да се обидуваме да се вратиме назад и да рекреираме нешто што сме го направиле пред 35 години. Мислам дека треба да се остави на мир.“

Останува да се види дали визијата на Калкин за емотивното продолжение ќе ги убеди креаторите. Оригиналниот филм, инаку, беше вториот филм со најголема заработка во 1990 година, со фантастични 476 милиони долари ширум светот, а Калкин ја репризираше улогата во „Сам дома 2: Изгубени во Њујорк“ во 1992 година.

Continue Reading

Магазин

Оваа храна може да го загрози вашето срце: најголемите непријатели за кардиоваскуларното здравје

Според Светската здравствена организација (СЗО), кардиоваскуларните болести се водечка причина за смртност во светот. Оваа застрашувачка група на заболувања директно ги напаѓаат срцето и крвните садови, а додека многу фактори придонесуваат за проблемот, експертите се едногласни: вашата исхрана игра клучна, честопати кобна улога!

Лекарите и научниците алармираат, откривајќи ја храната која има најлош, уништувачки ефект врз здравјето на срцето. Време е да се соочиме со вистината за она што го ставаме на чинијата.

Преработена Храна: Бомба 

Заборавете на здравиот изглед! Преработената храна, преплавена со сол и шеќер, е директен удар врз кардиоваскуларниот систем. Кардиологот д-р Бимал Чајар предупредува дека преработеното месо е најлошиот непријател на срцето. Студија од 2021 година безмилосно ја потврдува оваа врска, откривајќи дека поголемиот внес на овие производи е синоним за сериозни кардиоваскуларни болести. Се работи за храна која е практична, но која може да ви го скрати животот!

Пржено Искушение

Колку и да е вкусно, пржената храна е отров за вашето срце. Редовното уживање во пржени задоволства не само што го покачува крвниот притисок, туку и критично го намалува „добриот“ холестерол (ХДЛ). Додадете го тука и зголемувањето на телесната тежина, и добивате совршен рецепт за зголемен ризик од срцеви заболувања! Уште една студија од 2021 година не остава простор за сомнеж: пржената храна драстично го зголемува ризикот од сериозни срцеви заболувања и мозочен удар.

Слатка Зависност

Навиката за слатка храна е подмолна закана која со текот на времето кумулира ризик од срцеви заболувања. Една неодамнешна студија од 2023 година е јасна: премногу шеќер е штетно за срцето! Време е да ги исфрлите од менито слатките пијалаци, колачите и газираните сокови. Тие се директни виновници за дебелеење и безмилосно го оштетуваат здравјето на вашиот најважен орган.

Рафинирани Јаглехидрати

Рафинираните јаглехидрати се измама. Ова е храна која поминала низ индустриски процес кој ја отстранува речиси целата нејзина хранлива вредност. Им недостасуваат влакна, витамини, минерали и полифеноли – сè што му треба на вашето тело!

Нутриционистот д-р Неети Шарма го дава конечниот удар: „Рафинираните јаглехидрати, како што се наоѓаат во белиот леб и слични производи, немаат апсолутно никакви влакна и други хранливи материи.“ Ова води кон зголемување на телесната тежина и катастрофално го зголемува ризикот од дијабетес и срцеви заболувања.

Запомнете: Здраво срце започнува со мудри избори во кујната!

Continue Reading

Магазин

Наполнивте 40? Експертите советуваат веднаш да ги исфрлите овие четири намирници

skara

Како старееме, одржувањето на витката линија станува вистинска борба. Природното забавување на метаболизмот е неизбежно, но стручњаците предупредуваат: некои намирници дополнително го “кочат” вашиот метаболизам! Експертите за здравје и исхрана ги открија главните виновници кои луѓето над 40 години треба веднаш да ги избегнуваат.

1. Белиот ориз: Тивок непријател на шеќерот во крвта

Да, омилениот гарнир е на црната листа! Белиот ориз е лишен од влакна, што значи дека има висок гликемиски индекс – предизвикува нагло скокање на шеќерот во крвта.

Д-р Кубанич Такирбашев предупредува: „Консумирањето бел ориз треба да се сведе на минимум. Му недостасуваат влакна и хранливи материи, што резултира со брз пораст на шеќерот во крвта. Со текот на времето, тоа придонесува за отпорност на инсулин и воспаление. Совет: Префрлете се на цели зрна за постабилен одговор на шеќерот!“

Накратко: Брзиот скок на шеќерот води до прејадување, а хроничното нарушување го саботира вашиот метаболизам.

2. Маргаринот: Транс масти – тивок убиец на здравјето

Погрешно сметаниот „здрав“ намаз е всушност полн со транс масти и нездрави хидрогенизирани масла кои се директен пат до хронично воспаление – клучен фактор за метаболички проблеми.

„Транс мастите, кои се наоѓаат во маргаринот и пржената храна, го зголемуваат лошиот холестерол (ЛДЛ) и го намалуваат добриот (ХДЛ). Оваа нерамнотежа драстично го зголемува ризикот од срцеви заболувања!“ – вели нутриционистката Јохана Ангман

Задолжително правило: Читајте ги декларациите! Избегнувајте сè што содржи „делумно хидрогенизирани масла“ за да го зачувате кардиоваскуларното здравје и да го држите воспалението под контрола.

3. Преработеното месо: Коктел од адитиви и сол

Сланина, салама, виршли, колбаси… иако се вкусни, тие се вистинска метаболичка бомба! Овие преработени деликатеси се преполни со адитиви, конзерванси, нитрити и, што е најважно, огромни количини на натриум (сол).

Овој хемиски коктел директно негативно влијае на метаболизмот, предизвикувајќи задршка на вода и промовирајќи зголемување на телесната тежина. Заменете ги преработените парчиња со посни, непреработени извори на протеини!

Дополнително на адитивите и солта, експертите укажуваат на високата содржина на лоши масти!

Нутриционистката Емили Џонсон алармира: „Колбасите, сланината и виршлите имаат висока концентрација на заситени масти и натриум. Често содржат и конзерванси како што се нитратите, кои директно го нарушуваат метаболичкото здравје и неминовно доведуваат до зголемување на телесната тежина.“

4. Одредени растителни масла: Скриени транс масти и „празни“ калории

Внимавајте и на маслата со кои готвите! Одредени индустриски растителни масла може да кријат делумно хидрогенизирани масла (транс масти), кои се деструктивни за кардиоваскуларниот систем.

Диететичарката Џил Монген предупредува: „Познато е дека транс мастите и хидрогенизираните масла предизвикуваат сериозни срцеви проблеми како висок холестерол и, на долг рок, затнати артерии.“

Но, штетата не е само во мастите. Регистрираниот нутриционист Џеј Ковин сумира зошто овие масла се лоша замена:

„Универзитетот на Калифорнија предупредува дека користењето на (одредени) растителни масла не е здраво бидејќи тие се главно составени од заситени масни киселини (80% масти и 20% протеини). Содржат само траги од хранливи материи, па готвењето со ова масло не носи голема корист – тоа е всушност само извор на празни калории.“ – објаснува нутриционистот Џеј Ковин

Суштината: Бирајте поквалитетни, ладно цедени масла (како екстра девствено маслиново масло) наместо генеричките растителни масла кои можат да го оптоварат вашето срце и метаболизам.

Continue Reading
Advertisement

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Трендинг