Connect with us

Инфо +

Задолжително маски, на една маса по 4 лица, музика до 55 децибели еве ги новите измени

Published

on

Вработените во угостителскиот објект кои послужуваат задолжително носат заштитни маски и зачестено одржуваат хигиена на раце.
Се ограничува бројот на гости, само на тие кои може да седат.
Не е дозволено послужување на гости на стоење на шанк и стоечки маси. Задолжително менаџирање при влегување на гостите од одредено одговорно лице пред влезот на угостителскиот објект.
Во просторот за послужување на гости, каде има поставено маси, да се обезбеди растојание од столче до столче од 1,5-2 метри со соседните маси во сите правци. Задолжително поставување на дезинфекционо средство за раце на секоја маса. Засилени внатрешни контроли на вработените лица од страна на одговорно лице за одржува-ње на личната хигиена (често миење раце) во сите фази на подготовка, прием и послужување на пијалaци. Засилени санитарно-хигиенски мерки, задолжително пребришување на масите со средство за дезинфекција кое делува според упатство од производителот, по заминување на секоја тура на гости. На крајот на смената задолжително механичко чистење и дезинфекција со средство кое де-лува на вируси според упатство од производителот, алтернативно може да се користи 0,05% натриум хипохлорит (5% белило за домаќинство кое се користи во размер 1:100) или 70% алко-хол за дезинфекција на горни површини. Редовно одржување на тоалетите со задолжително водење на евиденција за спроведеното чистење и употреба на горенаведените дезинфекциони средства. Забрането е користење на сушачи за раце во тоалетите и задолжително користење на хар-тиени бришачи за раце за еднократна употреба. Забрането организирање на прослави (веселби, родендени и сл.) во отворен и затворен дел од објектот. Забрането е организирање на музички настани со настап на музички уметници во отворен и затворен дел од објектот (пејачи/музички групи/диџеи). Максимален број на лица на една маса се ограничува на 4 лица. Се ограничува максималното ниво на бучава во кафетерии на 55 децибели.

Ажурираните протоколи кои произлегуваат од Планот за намалување и спречување на ширење на заразата можат да се најдат официјалната страна на Владата.

Continue Reading

Инфо +

“Игорче бегај од тука додека си млад”

Published

on

Дами и господа нашиот Игор Џамбазов :

Continue Reading

Инфо +

Девојка од Штип: Спиeв со половина фирма и никој од нив меѓу себе не знаеше за тоа!

Published

on

Девојка од Штип: Спиeв со половина фирма и никој од нив меѓу себе не знаеше за тоа!

Не само што сакав да имам со многу луѓе, туку сакав и сите да ги лажам.

Тоа беше клучната работа која ме возбудуваше. Обичниот живот ми беше досаден

Кога станува збор за тоа, отсекогаш знаев дека моите интереси се значително поразлични од интересите на нормалните луѓе.

Ме возбудуваа многу работи кои останатите многу лесно би ги класифицирале како чудни. Имам многу чудни феtиши и многу мастуp*ирам.

Најлошо од сè, или најдобро, во зависност од вашата перспектива, ништо не ме возбудува повеќе од групен.

Ова го открила една девојка под псевдоним Штипјанка која ја споделила својата приказна за блогот за анонимни исповеди.

Извор: https://dokazm.mk/devojka-od-shtip-spiev-so-polovina-firma-i-nikoj-od-niv-megu-sebe-ne-znaeshe-za-toa/?fbclid=IwAR3ZhKvIvg5ev3Ds9AIg_KpPBQEWITEqRhuL-giIDUfAi699doYhLlmcS-s

Continue Reading

Инфо +

Џамбаски: „Бугарскиот град Велес е најголемата фабрика за лажни вести“

Published

on

Џамбаски кажа и дека Македонија е еден од центрите на црни пропагандни операции на руско-кинески служби.

„Најверојатно знаете дека во градот Велес, убавиот, некогаш бугарски град Велес се наоѓа најголемата фабрика за лажни вести во Европа која директно ја пренесува руската пропаганда од фабриката во Санкт Петербург“, додава тој.  

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2020 Булевар.мк

error: