Connect with us

Здравје

Ненад Лазаров: Проблемот е што читате само наслови, и гледате како некој дебил снима видеа

Published

on

Проблемот е што читате само наслови или коа некој дебил ќе снима видеа загрижени и проба да толкува т. е ќе манипулира со податоци бидејќи знае дека не читате. Еве сирови податоци, да не преведувам коректно е. Јас ќе се вакцинирам.Ич не ни пробувајте со глупави коментари.


Вакцините се ефективни, а сите детали се транспарентни: Администрацијата за храна и лекови на САД (ФДА) објави документ на 53 страници со детални детали од студијата „Фајзер“, што ќе се користи при одлучување за ослободување на оваа вакцина. Она што го научивме од овој документ (на крајот од текстот, секој може да пристапи до него):

– Вакцината е тестирана во различни категории – 49% жени, 51% мажи, вкупно 40.000 луѓе. Над 21% од волонтерите биле постари од 65 години, 4% постари од 75 години, а најстариот човек кој примил вакцина имал 89 години. Од вкупниот број испитаници, 46% имале истовремени болести, 35% биле дебели. – Кога ќе се земат предвид сите овие фактори, резултатите покажуваат дека ЕФИКАСНОСТА НА ВАКЦИНАТА е постојана и не зависи од возраста, полот, расата, коморбидитетот …

– Висока ефикасност (52%) се постигнува само по првата доза, 2 дена по втората доза ефикасноста е 90% и 7 дена по втората доза ефикасноста е околу 94%. Ако го погледнеме графиконот (црвена линија на лица кои не примиле вакцина, сино вакцинирана, y оска е фреквенцијата на Ковид-19) ќе видиме дека 10-12 дена по вакцинирањето, сината крива се сплеска, односно бројот на случаи се намалува, односно луѓето почнуваат да стекнуваат имунитет (веројатно поради зголемување на нивото на антитела), додека бројот на случаи во невакцинираната група продолжува да расте!

– Вакцината не беше тестирана на бремени жени, но 23 жени останаа бремени за време на студијата – немаше несакани ефекти во групата на нови бремени жени кои примиле вакцина. – Помалку од 5% од оние кои ја примиле вакцината пријавиле несакани ефекти како што се повраќање, треска, итн. Најчесто пријавениот несакан ефект беше болка на местото на инјектирање (60% во групата на вакцини наспроти 30% во невакцинална група) . КАКО со која било друга вакцина.

– Во групата што ја прими вакцината, имаше 2 смртни случаи, обајцата во подгрупата 55+ години – едниот почина од атеросклероза, другиот од срцев удар 62 дена по вакцината. Ниту еден од двата случаи не беше последица на вакцината, повеќе луѓе починаа во плацебо групата (4) на иста возраст отколку во вакцинираната група. И сега доаѓа познатото прашање аааааали – што е со доцните несакани ефекти и влијанието врз имунитетот. Славица, ефектите врз имунитетот се забележуваат во првите 10 дена, како што можете да видите, „долгорочните несакани ефекти“ што произлегуваат од вакцината се манифестираат во рок од најмногу 2 месеци.

Овие студии беа извршени и предметите беа следени СЕГО една година (0,7 години). Значи: Вакцините се безбедни и ефикасни колку што сите сакавме, вакцините се правилно тестирани и сите можни податоци се достапни на пошироката јавност, така што секој може сам да ги разгледа и да донесе заклучоци. Елем, науката што не е ограничена со пари е најдоброто нешто досега. Врска до целиот документ:

https://www.fda.gov/media/144245/download?fbclid=IwAR2FUW93wPv_2RnigP68oP1BsJkJ8raRDoUvrTVVvQ7be2hRNnIEC7K6X1A

Здравје

ЗДРАВСТВЕНИ БЕНЕФИТИ ОД ТИКВАТА: ПРИРОДЕН ИЗВОР НА ВИТАМИНИ И АНТИОКСИДАНСИ

Published

on

Тиквата е многу здрава храна, богата со витамини А и Ц, антиоксиданси и влакна. Таа помага за подобро варење, го зајакнува имунитетот, го штити срцето и го подобрува здравјето на кожата. Поради ниската калоричност и високата содржина на хранливи материи, е одличен избор за здрава исхрана. Еве некои од најважните придобивки од тиквата:

pumpkins 457716 1280
  •     Богата со витамини: Тиквата е одличен извор на витамин А, кој е важен за здравјето на очите, кожата и имунолошкиот систем. Исто така содржи витамин Ц, кој помага во подобрување на имунитетот и брзо заздравување на рани.
  •     Ниска калоричност: Тиквата е нискокалорична храна со висока содржина на вода, што ја прави идеална за луѓе кои сакаат да одржуваат здрава тежина.
  •     Антиоксиданси: Тиквата содржи антиоксиданси како бета-каротен, кои помагаат во заштита на телото од слободни радикали и го намалуваат ризикот од хронични заболувања, вклучително срцеви болести и рак.
  •     Добар извор на влакна: Со високата содржина на влакна, тиквата придонесува за подобро варење, регулирање на нивото на шеќер во крвта и поддршка на здравјето на цревата.
  •     Подобрување на здравјето на срцето: Калиумот кој се наоѓа во тиквата е важен за одржување на здрав крвен притисок и заштита на срцевото здравје.
  •     Подобрување на кожата: Витаминот А и антиоксидансите од тиквата можат да помогнат во намалување на знаците на стареење и заштита на кожата од оштетување предизвикано од сонцето.
pumpkin 2519423 1280

Тиквата може да се користи во различни рецепти, како супи, пире, печива и десерти, и е многу флексибилна храна.

Continue Reading

Здравје

Ако сакате да се вратите во друштвото на непушачи, ова е бројот на кој од ДЕНЕС може да се јавите за помош

Published

on

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Телефонската линија ќе биде достапна секој понеделник и среда од 11 до 13 часот на телефонскиот број 078 285 873.

Македонија е меѓу земјите во светот со најмногу активни пушачи. Според истражувања на Институтот за јавно здравје, бројот на активни пушачи кај нас изнесува 45.4 отсто, со многу низок процент на луѓе – пет проценти, кои успешно се обиделе и откажале од пушење во последните години.

Continue Reading

Здравје

Дали е опасно месото да се замрзнува два пати

Published

on

Сите знаеме дека месото може да се замрзне без никакви проблеми. Сепак, сигурно сте слушнале дека месото кое е неколку пати замрзнато во никој случај не е добро за употреба. Сепак, се поставува прашањето, дали е тоа навистина така?

Во суштина, не постои строго правило кое налага месото да не се замрзнува и одмрзнува неколку пати, но многу е важно тоа да го правите правилно, односно месото да го одмрзнете во фрижидер, на температура до 5 степени Целзиусови.

Откако ќе го направите ова, можете повторно да го замрзнете месото доколку е потребно. Она што може да се случи е месото да стане водено поради пукање на клетките, но сигурно нема да се расипе.

Зошто ја замрзнуваме храната?

Да се ​​забави растот на бактериите, односно да се спречи расипување на храната.

Во суштина, на температура од -18°C (што е стандард за замрзнувачите), можеме да складираме храна со години.

На температура од 2° до 8°C, односно во фрижидер, храната може да трае кратко, а, пак, на собна температура многу брзо ќе се расипува.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2024 Булевар.мк