Connect with us

Здравје

Трајковски: Пикот на пандемијата од британскиот сој ќе се случи кон средината на март

Published

on

Дури 92 проценти од населението во Македонија ќе треба да се вакцинираат за да се обезбеди сигурна заштита од корона вирусот, смета професорот од Техничкиот факултет Дејан Трајковски кој уште од стартот на пандемијата со своите дијаграми точно го процени движењето на кривата во земјава. Тој вели оти во најоптимистичкото сценарио вакцина треба да примат 62 отсто од граѓаните, но со британскиот сој, кој забрзано се шири, таа стапка ќе порасне.

„Што значи дека практично е невозможно со доброволна вакцинација дури и на целокупното возрасно население истата да се постигне. Така што претпоставувам дека во иднина после вакцинирањето на некои 50 проценти од населението остатокот ќе прележува и така со текот на 2 до 3 години ќе дојдеме до некој колективен имунитет“, вели Дејан Трајковски, универзитетски професор од Битола.

Добрите прогнози за намалување на бројките од пред две недели спласнаа со појавата на новиот сој, вели Трајковски и додава дека притисокот врз болниците допрва ќе се зголемува.

„За жал ние влегуваме во четвртиот бран со 600 хоспитализирани лица во болниците и ќе бидеме најверојатно соочени со нов голем притисок врз болниците. Инаку според податоците на ИЈЗ врз основа на 639 тестирања кај 54 беше установено присуство на новиот сој, засега бројките од новиот сој се мерат во десетици меѓутоа во наредните недели ќе почнат да се мерат и со стотици“, додева Трајковски.

Продолженото работно време на угостителите, а без заострени мерки ќе донесе нов пик на корона вирусот кон средината на следниот месец, смета професорот.

„Ние немаме никаква практично стратегија, еве го слушнавме и министерот како кажа дека се уште нема индикации за било какво заострување на мерките. Навистина според сегашните бројки тие не се големи, меѓутоа тоа што се денеска мали не значи дека утре нема да пораснат“, вели професорот Трајковски.

Западните земји, како Велика Британија и Германија преку строги рестрикции и вакцинација го сузбиваат вирусот, но кај нас, вели Трајковски, текот на пандемијата е оставена на совеста на граѓаните.

Здравје

ЗДРАВСТВЕНИ БЕНЕФИТИ ОД ТИКВАТА: ПРИРОДЕН ИЗВОР НА ВИТАМИНИ И АНТИОКСИДАНСИ

Published

on

Тиквата е многу здрава храна, богата со витамини А и Ц, антиоксиданси и влакна. Таа помага за подобро варење, го зајакнува имунитетот, го штити срцето и го подобрува здравјето на кожата. Поради ниската калоричност и високата содржина на хранливи материи, е одличен избор за здрава исхрана. Еве некои од најважните придобивки од тиквата:

pumpkins 457716 1280
  •     Богата со витамини: Тиквата е одличен извор на витамин А, кој е важен за здравјето на очите, кожата и имунолошкиот систем. Исто така содржи витамин Ц, кој помага во подобрување на имунитетот и брзо заздравување на рани.
  •     Ниска калоричност: Тиквата е нискокалорична храна со висока содржина на вода, што ја прави идеална за луѓе кои сакаат да одржуваат здрава тежина.
  •     Антиоксиданси: Тиквата содржи антиоксиданси како бета-каротен, кои помагаат во заштита на телото од слободни радикали и го намалуваат ризикот од хронични заболувања, вклучително срцеви болести и рак.
  •     Добар извор на влакна: Со високата содржина на влакна, тиквата придонесува за подобро варење, регулирање на нивото на шеќер во крвта и поддршка на здравјето на цревата.
  •     Подобрување на здравјето на срцето: Калиумот кој се наоѓа во тиквата е важен за одржување на здрав крвен притисок и заштита на срцевото здравје.
  •     Подобрување на кожата: Витаминот А и антиоксидансите од тиквата можат да помогнат во намалување на знаците на стареење и заштита на кожата од оштетување предизвикано од сонцето.
pumpkin 2519423 1280

Тиквата може да се користи во различни рецепти, како супи, пире, печива и десерти, и е многу флексибилна храна.

Continue Reading

Здравје

Ако сакате да се вратите во друштвото на непушачи, ова е бројот на кој од ДЕНЕС може да се јавите за помош

Published

on

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Телефонската линија ќе биде достапна секој понеделник и среда од 11 до 13 часот на телефонскиот број 078 285 873.

Македонија е меѓу земјите во светот со најмногу активни пушачи. Според истражувања на Институтот за јавно здравје, бројот на активни пушачи кај нас изнесува 45.4 отсто, со многу низок процент на луѓе – пет проценти, кои успешно се обиделе и откажале од пушење во последните години.

Continue Reading

Здравје

Дали е опасно месото да се замрзнува два пати

Published

on

Сите знаеме дека месото може да се замрзне без никакви проблеми. Сепак, сигурно сте слушнале дека месото кое е неколку пати замрзнато во никој случај не е добро за употреба. Сепак, се поставува прашањето, дали е тоа навистина така?

Во суштина, не постои строго правило кое налага месото да не се замрзнува и одмрзнува неколку пати, но многу е важно тоа да го правите правилно, односно месото да го одмрзнете во фрижидер, на температура до 5 степени Целзиусови.

Откако ќе го направите ова, можете повторно да го замрзнете месото доколку е потребно. Она што може да се случи е месото да стане водено поради пукање на клетките, но сигурно нема да се расипе.

Зошто ја замрзнуваме храната?

Да се ​​забави растот на бактериите, односно да се спречи расипување на храната.

Во суштина, на температура од -18°C (што е стандард за замрзнувачите), можеме да складираме храна со години.

На температура од 2° до 8°C, односно во фрижидер, храната може да трае кратко, а, пак, на собна температура многу брзо ќе се расипува.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2024 Булевар.мк