Необичен чај кој е комбинација на индиски зачини и топло млеко прави чуда за имунитет.
„Масала“, збор што е синоним за мешавина на индиски јазик, се подготвува од различни видови зачини, не постои „фиксирана“ комбинација, но има основа што се состои од кардамон, ѓумбир, цимет, каранфилче, црн пипер и анасон семиња.
Овој традиционален индиски чај го зајакнува имунитетот, ја ублажува надуеноста затоа што ги стимулира цревата, го забрзува метаболизмот и на тој начин помага во контролата на телесната тежина, ја подобрува концентрацијата и се буди, ја ублажува вртоглавицата и гадењето предизвикано од движење, го намалува стресот … Русите го пијат редовно , и како велат – „воскреснува од мртвите“!
Има карактеристичен остар вкус и мирис.
Како да направите чај од масала?
Компоненти:
3 лажички црн чај (или 3 кесички)
4 чаши вода
1/2 лажичка мелени или помали стапчиња кома од цимет
1/2 лажичка мелен или околу 2 см парчиња свеж, рендан ѓумбир
1/2 лажичка зелен кардамон
1/2 лажиче црн пипер во зрно
1/2 лажиче каранфилче
1 лажичка коријандер
1 чаша млеко
по избор мед или некој друг засладувач
Подготовка:
Додадете ги зачините во врела вода, покријте и варете на тивок оган 10 минути. Додадете црн чај, тргнете го од оган и оставете го покриен 10 минути. Додадете млеко и топлина за да може да се пие, но не и да зоврие. Процедете и послужете со мед.