Connect with us

Здравје

НОВАK ЃОKОВИЌ го започнува секое утро со овој пијалок: Неверојатно моќна комбинација што го зајакнува целиот организам!

Published

on

Целерот го користеле и Египќаните како лек, а истражувањата покажале дека овој зеленчук е навистина одлична храна и извор на голема количина витамини и минерали. Содржи витамини К, Е, Ц и Б. Богато е со калциум и фолна киселина и има силно диуретично дејство.

Може да се јаде суров, но ако не сте љубител на вкусот на овој зеленчук, можете да направите и сок. Тоа подеднакво добро ќе влијае на организмот.

Дури и Новак Ѓоkоковиќ го започнува овој пијалок секое утро. Во една прилика, тој им откри на своите следбеници на Инстаграм дека верува дека овој сок е одговорен за неговото добро здравје.

“Добро утро на сите. Така, го започнувам мојот ден. Прво земам топла минерална вода со лимон и вар. Потоа ѕиркам во фрижидер, каде што ги чувам зелените стебленца на целер. Ги ставам во соковник за ладно цедење, да се добие сок од целер. “, вели Новак за СтилКурир.рс

“Овој сок е полн со минерали, сол и сè уште неоткриени елементи кои го чистат вашиот црн дроб. Прави чуда, и за мене и за мојата сопруга, и за нашите деца. Додуша, тие не го земаат чист, но со додавање на краставица или јаболко во сокот “, открива Новак.

Здравје

Дали е опасно месото да се замрзнува два пати

Published

on

Сите знаеме дека месото може да се замрзне без никакви проблеми. Сепак, сигурно сте слушнале дека месото кое е неколку пати замрзнато во никој случај не е добро за употреба. Сепак, се поставува прашањето, дали е тоа навистина така?

Во суштина, не постои строго правило кое налага месото да не се замрзнува и одмрзнува неколку пати, но многу е важно тоа да го правите правилно, односно месото да го одмрзнете во фрижидер, на температура до 5 степени Целзиусови.

Откако ќе го направите ова, можете повторно да го замрзнете месото доколку е потребно. Она што може да се случи е месото да стане водено поради пукање на клетките, но сигурно нема да се расипе.

Зошто ја замрзнуваме храната?

Да се ​​забави растот на бактериите, односно да се спречи расипување на храната.

Во суштина, на температура од -18°C (што е стандард за замрзнувачите), можеме да складираме храна со години.

На температура од 2° до 8°C, односно во фрижидер, храната може да трае кратко, а, пак, на собна температура многу брзо ќе се расипува.

Continue Reading

Здравје

Албанија забрани увоз на живина, месо и јајца од Македонија, жариште на причји грип во Тирана

Published

on

Семејна живинарска фарма во населбата Мезез во Тирана е жариште на птичји грип(Х5Н1). Извршена е контрола и се преземат соодветни мерки, објавија медиумите во албанскиот главен град.

Во меѓувреме се врши проверка и во други фарми во поблиските места за да се потврди дали има и други случаи.

– Надлежните издадоа забрана за продажба и тргување на отворен простор и пазари за жива живина, како и за движење на жива живина од фарма до фарма и од фарма до сточни пазари, додаваат медиумите.

Исто така не се дозволува движење на живи птици без овластување од официјален ветеринар, без извршен PCR тест и потврда дека птиците се негативни на болеста птичји грип.

Од Институтот за јавно здравје попладнево информираа дека засега нема регистриран случаи со птичји грип кај човек.

Министерството за земјоделство и рурален развој на Албанија преку посебни наредби презеде заштитни мерки против болеста птичји грип со висока патогеност кај птиците, и забрани увоз од Северна Македонија, Хрватска, Данска, Италија, Бугарија, Унгарија, Германија, Полска, Франција, Чешка, Словачка, Романија, Молдавија, Шпанија, Португалија, Франција, Норвешка и Австрија.

Мерките вклучуваат забрана за увоз и транзит низ територијата на Република Албанија на: жива живина, бројлери, декоративни птици, биолошки материјал од птици, јајца од живина, месо од живина не обработено термички како и на нуспроизводи од живина што не се термички третирани.

Исто така, во исто време Министерството за земјоделство презеде мерки за заштита од болестите овчи и козји сипаници кои се појавија во Грција, Турција и Бугарија. И во овој случај, мерките вклучуваат забрана за увоз и транзит на територијата на Република Албанија на сите живи животни од растителен и волнен тип, биолошки материјал и животински нуспроизводи од растителен и волен тип.

Слични мерки се преземени за заштита од болеста син јазик што се појави во Шведска, Данска, Португалија, Австрија, Холандија и Шпанија.

Continue Reading

Здравје

Помага при несоница: Јадете го ова овошје пред спиење доколку не можете да заспиете

Published

on

Експертите тврдат дека ситното зелено овошје може да им помогне на оние со проблеми со спиењето. 

Британското Bed Kingdom препорачува да се јаде киви пред спиење како природно средство за спиење, повикувајќи се на различни студии кои покажале дека ова овошје е корисно за квалитетен сон.

Кралството тврди дека антиоксидантните својства и витамините во кивито се дополнителен бонус што може да ги ублажи симптомите на нарушувања на спиењето.

Кивито со години е дел од рутината на многу луѓе пред спиење, а науката ја потврдува вредноста на кивито како средство за спиење – изјавија експертите за West Wales Chronicle.

Други намирници кои можат да помогнат во сонот се бадеми, лосос, овес, авокадо, јајца и банани.

Експертите за спиење советуваат и да се придржувате до строг распоред за дремка, да избегнувате кофеин доцна во денот и да вежбате наутро.

– За да се одржи здрав распоред за спиење, добар избор е да се ограничи внесот на кофеин во подоцнежните делови од денот и целосно да се елиминира како што се приближува пред спиење – велат експертите, истакнувајќи дека кофеинот, кој се наоѓа во многу чаеви, кафиња и газирани пијалоци, може да го напушти телото само по еден час, пренесува „ NewYorkPost “.

Истражувачите долго време дебатираа за најдоброто време за вежбање за да се постигнат најповолни резултати.

Некои студии покажуваат дека вежбањето во попладневните часови може да го зголеми животниот век, додека друга студија тврди дека ноќното вежбање во теретана е покорисно.

Премногу или премалку сон може да предизвика хаос на имунолошкиот систем.

Студијата исто така покажа дека луѓето кои ги затворале очите повеќе од девет часа и оние кои имале помалку од шест часа биле изложени на поголем ризик од инфекции

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2024 Булевар.мк