Connect with us

Здравје

Беким Сали: Добивме 560 досиеја за пациенти кои биле третирани со хемофилтрација во “Жан Митрев”

Published

on

Посебна стручна комисија составена од лекари експерти од Кардиохирурија, Инфективна, Интензивна и Нефрологија „ќе ги чешла“ медицинските досиеја на 560 ковид пациенти врз кои во „Жан Митрев“ се вршела хемофилтрација.

По сторијата на ИРЛ во која се говори за експериментални студии без знаење на пациенти, а и злоупотреба на методот на хемофилтрација, Министерот Беким Сали по трет пат побара време за здравствените институции да утврдат што точно се случувало во приватната болница. Освен оваа специјална стручна комисија која ќе треба да изготви заклучок за секој пациент поединечно, Сали ќе чека извештаи и од ДСЗИ, Лекарска Комора, МАЛМЕД и Комисијата за интрахоспитални инфекции.

-Ние добивме материјали од „Жан Митрев“, беа соработливи и ни ги доставија сите побарани материјали. Се работи за 560 пациенти кои биле третирани со хемофилтрација. Ќе ни треба време за анализа на тие 560 досиеја кои се обемни, затоа што имаме пациенти кои престојувале таму и по еден месец. Целиот тој третман треба да се анализира од експерти, лекари кои цел живот тоа го работат. Ќе го анализираат секој поединечен случај, изјави Сали.

Во однос на епидемиолошката состојба, пак, поради петтиот ковид бран, Сали подвлече дека Скопје останува жариште, па затоа тука се планираат пет ковид амбуланти, кои веќе требаше да бидат отворени. За негодувањето од страна на матичните лекари кои треба да работат во нив Сали подвлече дека дежурството им е еднакво на времето потрошено за кафе паузи, иако во меѓувреме пристигна реакција од Комората за приватно здравство според која нема правна основа да се наметнуваат дополнителни обврски за матичните доктори.

-Педесет дена циркулира еден тим. Еднаш на 50 дена 6 часа. Да бидеме реални, шест часа во тек на 50 дена трошиме за кафе. Зарем не би можеле позитивно да одговориме за една превентивна мерка која е наменета за заштита на населението од шиење на вирусот.-Беким Сали – Министер за здравство.

Според здравствените власти засега во Македонија нема регистрирано случај на заразните мајмунски сипаници, а во однос на коронавирусот се наоѓаме една недела пред бранот да го достигне својот пик. Сепак, поради тоа што болниците не се полни, Комисијата за заразни болести на денешниот состанок не препорача никакви старо-нови мерки.

Здравје

ЗДРАВСТВЕНИ БЕНЕФИТИ ОД ТИКВАТА: ПРИРОДЕН ИЗВОР НА ВИТАМИНИ И АНТИОКСИДАНСИ

Published

on

Тиквата е многу здрава храна, богата со витамини А и Ц, антиоксиданси и влакна. Таа помага за подобро варење, го зајакнува имунитетот, го штити срцето и го подобрува здравјето на кожата. Поради ниската калоричност и високата содржина на хранливи материи, е одличен избор за здрава исхрана. Еве некои од најважните придобивки од тиквата:

pumpkins 457716 1280
  •     Богата со витамини: Тиквата е одличен извор на витамин А, кој е важен за здравјето на очите, кожата и имунолошкиот систем. Исто така содржи витамин Ц, кој помага во подобрување на имунитетот и брзо заздравување на рани.
  •     Ниска калоричност: Тиквата е нискокалорична храна со висока содржина на вода, што ја прави идеална за луѓе кои сакаат да одржуваат здрава тежина.
  •     Антиоксиданси: Тиквата содржи антиоксиданси како бета-каротен, кои помагаат во заштита на телото од слободни радикали и го намалуваат ризикот од хронични заболувања, вклучително срцеви болести и рак.
  •     Добар извор на влакна: Со високата содржина на влакна, тиквата придонесува за подобро варење, регулирање на нивото на шеќер во крвта и поддршка на здравјето на цревата.
  •     Подобрување на здравјето на срцето: Калиумот кој се наоѓа во тиквата е важен за одржување на здрав крвен притисок и заштита на срцевото здравје.
  •     Подобрување на кожата: Витаминот А и антиоксидансите од тиквата можат да помогнат во намалување на знаците на стареење и заштита на кожата од оштетување предизвикано од сонцето.
pumpkin 2519423 1280

Тиквата може да се користи во различни рецепти, како супи, пире, печива и десерти, и е многу флексибилна храна.

Continue Reading

Здравје

Ако сакате да се вратите во друштвото на непушачи, ова е бројот на кој од ДЕНЕС може да се јавите за помош

Published

on

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Телефонската линија ќе биде достапна секој понеделник и среда од 11 до 13 часот на телефонскиот број 078 285 873.

Македонија е меѓу земјите во светот со најмногу активни пушачи. Според истражувања на Институтот за јавно здравје, бројот на активни пушачи кај нас изнесува 45.4 отсто, со многу низок процент на луѓе – пет проценти, кои успешно се обиделе и откажале од пушење во последните години.

Continue Reading

Здравје

Дали е опасно месото да се замрзнува два пати

Published

on

Сите знаеме дека месото може да се замрзне без никакви проблеми. Сепак, сигурно сте слушнале дека месото кое е неколку пати замрзнато во никој случај не е добро за употреба. Сепак, се поставува прашањето, дали е тоа навистина така?

Во суштина, не постои строго правило кое налага месото да не се замрзнува и одмрзнува неколку пати, но многу е важно тоа да го правите правилно, односно месото да го одмрзнете во фрижидер, на температура до 5 степени Целзиусови.

Откако ќе го направите ова, можете повторно да го замрзнете месото доколку е потребно. Она што може да се случи е месото да стане водено поради пукање на клетките, но сигурно нема да се расипе.

Зошто ја замрзнуваме храната?

Да се ​​забави растот на бактериите, односно да се спречи расипување на храната.

Во суштина, на температура од -18°C (што е стандард за замрзнувачите), можеме да складираме храна со години.

На температура од 2° до 8°C, односно во фрижидер, храната може да трае кратко, а, пак, на собна температура многу брзо ќе се расипува.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2024 Булевар.мк