Connect with us

Истражување

Кафе да ве разбуди наутро – НЕ Е ТАКА ДОБРА ИДЕЈА

Published

on

Повеќето наутро најпрво размислуваат на топло кафе и тоа е првата работа што ја консумираат во денот. Но дали ова е здрава навика или носи штетни последици. 

Британскиот доктор Каран Раџ тврди дека тоа во никој случај не е добра работа.

За повеќето од нас, нашето прво кафе наутро ни ја дава потребната енергија за да го започнеме денот, но д-р Раџ предупредува дека сепак кафето не треба да биде првото нешто.

На BBC Morning Live, популарниот доктор објасни зошто треба да дозволиме нашите тела сами да се разбудат, наместо да се потпираме на првата голтка кафе наутро.

Тој не предлага целосно да се откажете од утринското кафе, само малку да ја промените вашата рутина.

„Не пијте кафе прво наутро за да ве разбуди“. Вашето тело природно ве буди со хормонот кортизол“, рече тој.

Наместо тоа, д-р Раџ вели да почекате неколку часа и да пиете кафе откако ќе се смират природните нивоа на кортизол во вашето тело.

Пијте кафе кон средината на утрото кога нивото на кортизол и енергијата ќе ви паднат. Потоа оставете го кофеинот да делува и да ви даде енергија“, објасни тој.

Што се случува во телото

Кога пиеме кафе наутро, а нивото на кортизол е веќе високо, може да се случат неколку интеракции во телото, бидејќи кафето содржи кофеин кој директно влијае на функцијата на хормоните на стрес, вклучувајќи го и кортизолот.

1. Дополнителна стимулација на кортизол

Кортизолот е хормон кој нашето тело природно го произведува наутро за да не разбуди и да не подготви за денот. Кога пиеме кафе додека нивото на кортизол е високо (што се случува помеѓу 6 и 10 часот наутро, во зависност од личноста), кофеинот стимулира дополнително ослободување на кортизол. Ова може да предизвика поголема реакција на стрес, бидејќи кофеинот ги стимулира надбубрежните жлезди да лачат повеќе хормони.

2. Толеранција на кофеин

Редовното пиење кафе наутро, кога нивото на кортизол е највисоко, може да ја намали чувствителноста на телото на кофеин. На долг рок, тоа може да доведе до намалена ефикасност на кофеинот, бидејќи телото станува толерантно на неговите ефекти и кортизолот ја губи способноста да нè разбуди природно.

3. Зголемено чувство на нервоза и анксиозност

Кога кортизолот е веќе висок, додавањето на кофеин може да го зголеми чувството на нервоза, да го зголеми срцевиот ритам и да ги зголеми чувствата на напнатост или анксиозност. Ова се случува затоа што кофеинот и кортизолот заедно можат да го зголемат нивото на стрес и да го стават телото во режим на борба или бегство, дури и кога нема реална опасност.

4. Влијание врз деноноќниот ритам

Кортизолот помага да се регулира нашиот природен биолошки ритам, познат како деноноќен ритам. Внесувањето кофеин во време кога кортизолот е висок може да го наруши овој природен ритам, предизвикувајќи телото да стане зависно од надворешен стимул (кофеин) за да се разбуди, наместо да се потпира на природни хормони.

5. Зголемена толеранција на стрес

На долг рок, пиењето кафе наутро кога кортизолот е висок може да ја ослабне способноста на телото правилно да реагира на стресот. Надбубрежните жлезди се преоптоваруваат поради постојана стимулација, што доведува до замор на надбубрежните жлезди и намалена способност на телото да се справи со секојдневниот стрес.

Истражување

ChatGPT нема дилема дали Александар Македонски бил Грк или Македонец

Published

on

Една од најнапредните алатки за вештачка интелигенција ChatGPT нема никаква дилема дали Александар Македонски бил Грк или Македонец.

Ако ја запрашате оваа алатка дали Александар Велики од Македонија бил Грк ќе добиете јасен недвосмислен негативен одговор.

,,Не, Александар Велики од Македонија бил Македонец не бил Грк. Тој бил роден во кралството Македон кое имало свој различен идентитет, монархија и обичаи посебни од тие на грчките држави градови на југот. Александар Велики владеел како македонски крал и го проширил македонското влијание низ целата империја”, стои во одговорот на ChatGPT алатката која се смета за една од најдобрите во вештачката интелигенција која прибира најточни инфорамции од најголем број светски извори.

Continue Reading

Истражување

Владата на В. Британија одлучи: Фолна киселина ќе се додава во брашното заради подобро јавно здравје

Published

on

Фолна киселина ќе биде прописно и законски додадена во производството на интегрално пченично брашно во Велика Британија, со цел спречување и намалување вродени дефекти… Имено, оваа супстанција би можела да спречи околу 200 случаи на дефекти на невралната туба кај бебињата, што значи подобро здравјето и за малечките, и за бремените жени, соопшти Британската влада.

Властите им даваат рок на производителите до крајот на 2026 година да ги направат потребните прилагодувања.

Научниците ја поздравија одлуката на Владата. Фолната киселина е особено важна во раната бременост бидејќи помага во правилниот развој на мозокот, черепот и ‘рбетниот мозок на детето. И според Националната здравствена служба, идните мајки и жените кои се обидуваат да забременат треба да земаат додатоци на фолна киселина – советуваат лекарите. Инаку, брашното е веќе прописно збогатено со калциум, нијацин, тијамин и железо – заради подобро јавно здравје.

Соопштението следи по здравствените подобрувања во други земји, како Австралија и Канада, каде што оваа практика е веќе во сила.

Некои стручњаци, сепак, велат дека промената не опфаќа доволно и оти треба да се вклучат повеќе намирници. Нина Моди, професорка по Неонатална медицина на Империјалниот колеџ во Лондон, смета дека ова ќе ги стави во ризик жените кои се чувствителни на глутен, и кои јадат ориз наместо леб и интегрални производи.

Фолната киселина, позната и како витамин Б-9, се наоѓа во секојдневната храна како грав и зелен зеленчук, што значи дека повеќето луѓе добиваат доволно преку редовна, здрава исхрана.

Независното советодавно тело на Владата ги проучи сите докази и ја поздрави одлуката за збогатување на брашното. Стручњаците сметаат дека тоа е правилен начин на дејствување за целото општество. Од новата мерка ќе бидат изземени малите мелничари кои произведуваат помалку од 500 метрички тони брашно годишно.

Continue Reading

Истражување

Азбест: Скриена опасност за здравјето и животната средина

Published

on

Азбестот е природен минерал кој се состои од тенки влакнести кристали. Поради неговата отпорност на топлина, оган и хемикалии, како и неговата цврстина, азбестот долго време се користел во градежништвото, индустријата и разни производи, како што се изолациски материјали, кровни покриви, цевки и кочнички системи.

Меѓутоа, азбестот е познат како опасен за здравјето. Неговите влакна, ако се ослободат во воздухот и се вдишат, можат да предизвикаат сериозни заболувања. Најчести здравствени проблеми поврзани со изложеноста на азбест се:

• Азбестоза: хронична белодробна болест предизвикана од вдишување на азбестни влакна, која го отежнува дишењето.

• Мезотелиом: редок, но агресивен рак на мембраната околу белите дробови, срцето или абдоменот.

• Рак на белите дробови: ризикот значително се зголемува кај луѓето изложени на азбест.

Азбестот е забранет или строго регулиран во многу земји поради неговата токсичност. Отстранувањето на азбестните материјали мора да го спроведат специјализирани и сертифицирани професионалци, со цел да се избегне ослободување на опасните влакна во околината.

Во контекст на заштита на животната средина и јавната безбедност, важно е да се подигне свеста за опасностите од азбестот и да се применуваат строги мерки за негово управување и отстранување.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2024 Булевар.мк