Дали може здравото ниво на витамин Д во крвта да ви помогне да избегнете интензивна нега или смрт ако се заразите со COVID-19?
Повеќе истражувања сугерираат дека „сончевиот витамин“ може да игра улога во тоа колку може да биде сериозен вашиот случај.
Додека студиите не докажуваат причина и последица, „овие студии ја поддржуваат идејата дека витаминот Д може да биде заштитник од КОВИД компликации“, вели Вадим Бакман, д-р, професор по биомедицински инженеринг и медицина на Универзитетот Нортвестерн, Чикаго врска помеѓу недостаток на витамин Д и разлики во стапката на смртност во различни земји.
Меѓу најновите студии:
Повеќе од 80% од 200 пациенти хоспитализирани со COVID-19 имале недостаток на витамин Д. Пациентите со пониско ниво на витамин Д имале и поголеми нивоа на воспалителни маркери во крвта. Но, истражувачите не откриле никаква врска помеѓу ниските нивоа на Д и колку е тешка болеста.
Шпански истражувачи тестирале како витамин Д може да влијае на луѓето хоспитализирани со КОВИД. Од 50-те кои го примиле, само на еден му била потребна е интензивна нега, а никој не починал. Меѓу 26 пациенти кои не примиле витамин, на 13 им била потребна болничка нега, а двајца починале.
Американски истражувачи проценија примероци на крв од 235 пациенти примени во болница со КОВИД и потоа ги следеа за да видат како поминуваат. Пациентите кои имале соодветно ниво на витамин Д, имале помали шанси да останат без свест или да умрат од КОВИД. (По објавувањето на студијата, уредниците на списанието објавија „изразување на загриженост“), прашувајќи дали големината на примерокот е доволно голема и како се анализираат податоците. Авторот на студијата, Мајкл Холик, д-р, истражувач на витамин Д од Универзитетот во Бостон познат по промовирање на витамин, потврди дека е потребна поголема студија.)
Истражувачи од Универзитетот „Квин Мери“ во Лондон започнуваат „Коронавит“, 6-месечно истражување, во кое ќе се запишат 5.000 луѓе за да се види дали високи дози на витамин Д можат да ги намалат респираторните инфекции во зима, вклучително и КОВИД-19.
И други 31 студии се наведени како Клинички испитувања па сеуште регрутираат луѓе за истражувања.
Експертите велат дека здравото ниво на витамин Д во крвта може да даде предност за преживување помагајќи им на луѓето со КОВИД-19 да избегнат бура со цитокин, кога имунолошкиот систем ќе ги нападне сопствените клетки и ткива на вашето тело.
Во меѓувреме, некои луѓе велат дека нема штета во земањето витамин Д како мерка на претпазливост.
Како истражувачите започнаа да го разгледуваат витаминот Д?
Витаминот Д, произведен кога сонцето ќе ја погоди вашата кожа, има многу други придобивки, како што е здравјето на коските. Исто така се наоѓа во некои видови храна и додатоци.
Кога пандемијата КОВИД-19 започна да ескалира, Бакман, истражувач од Северозапад, вели дека сакал да помогне, но не бил сигурен како. „Имаше неколку мистерии кои сè уште не беа адресирани“, вели тој. Една беше разликата во стапката на смртност од земја во земја.
Така, неговиот тим направи статистичка анализа на податоците од болниците и клиниките низ Кина, Франција, Германија, Италија, Иран, Јужна Кореја, Шпанија, Швајцарија, Велика Британија и САД, откако ги разгледа можните објаснувања за разликите во стапките на смртност од КОВИД -19, како што се варијација во квалитетот на здравствената заштита, возраста на населението, стапките на тестирање и различните видови на вируси.
Улогата на витамин Д во регулирањето на имунитетниот систем, вклучително и неговата потенцијална способност да го потисне опасното производство на цитокин, е позната. И сончевата светлина и витамин Д се поврзани со намалување на стапката на смртност во пандемијата на грип во 1918-1919 година.
Значи, кога се појави истражување за улогата на цитокинската бура во COVID-19, групата на Бакман се фокусираше повеќе на улогата на нивото на витамин Д.
Тие ја проценија поврзаноста помеѓу витамин Д и тежок КОВИД-19 врз основа на потенцијална врска помеѓу недостаток на витамин Д и Ц-реактивен протеин или ЦРП, сурогат маркер за тежок КОВИД-19. Овие протеини се произведени од црниот дроб како одговор на воспалението за да се намали штетата од инфекција, вели тој.
Тие проценија дека околу 17% од пациентите со дефицит на витамин Д ќе добијат сериозна инфекција со КОВИД-19, но само околу 14% од оние со здраво ниво на витамин Д. Бекман рече дека разликата е статистички значајна. „Колку [всушност] ќе ја намали смртноста, не знаеме“, вели тој, бидејќи бројките се базираат на статистички модел.
Други студии во врска со витамин Д
Меѓу неодамнешните студии за наоѓање врска помеѓу нивоата на витамин Д и колку е сериозен COVID-19:
Истражувачите од Велика Британија ги проценија просечните нивоа на витамин Д и бројот на случаи со КОВИД-19, како и стапките на смртност, низ 20 европски земји. Земјите со ниско просечно ниво на крв во витамин Д кај населението имале поголем број случаи на КОВИД-19 и смртни случаи, вели водачот на студијата Петре Кристијан Или, д-р, доктор на науки, истражувачки и иновативен директор на Фондацијата Кралицата Елизабета, Фондација Труст во Кинг Лин, Велика Британија.
На универзитетот Нортвестерн, истражувачите користеле моделирање за да проценат дека 17% од оние со недостаток на витамин Д ќе развијат сериозна инфекција со КОВИД-19, но само околу 14% од оние со здраво ниво на витамин Д. Тие ја проценија поврзаноста помеѓу витамин Д и тежок КОВИД-19 врз основа на потенцијална врска помеѓу недостаток на витамин Д и Ц-реактивни протеини или ЦРП, сурогат маркер за тежок КОВИД-19.
Во мала студија, истражувачите од Луизијана и Тексас оценија 20 пациенти хоспитализирани со КОВИД-19, откривајќи дека 11 од пациентите примени на МКС имале недостаток на витамин Д, но само четворица од оние на кои не им е потребна МКП.
Индонезиски истражувачи оценија 780 документирани случаи на КОВИД-19 и открија дека повеќето пациенти кои починале имале нивоа на витамин Д под нормалното. Ирски истражувачи ги анализирале европските студии за население и нивото на витамин Д, откривајќи земји со високи стапки на недостаток на витамин Д, исто така, имале повисоки стапки на смртност од COVID-19. Тие истражувачи побараа од владата да ги подигне препораките за витамин Д.
Сончева светлина и вашето здравје
Додека истражувањето открива дека нискиот витамин Д може да влијае на тоа колку сериозен ќе биде COVID-19, сè уште не е познато дали враќањето на витамин Д во нормално ниво ќе помогне како третман. Ниту, пак, некој може со сигурност да каже дека здравото ниво на витамин Д ќе ви помогне да го избегнете вирусот.
Истражувач од Универзитетот во Југоисточна Филипини ги процени нивоата на витамин Д во крвта на 212 лица со дијагностициран COVID-19 и откри дека нивото на витамин Д е најниско кај оние во критична состојба и највисоко кај оние со полесна инфекција. Заклучокот на неговиот труд, не рецензиран од рецензии, е дека додатоците “може да ги подобрат клиничките резултати на пациентите заразени со COVID-19”.
„Ние веќе знаеме дека ни треба за здравјето на коските”, вели Или, истражувач од Велика Британија. „Чекајќи докази за витамин Д и КОВИД-19 – како да го кажам ова – доказите може да дојдат предоцна за да помогнат“.
Но, не сите се согласуваат дека витаминот Д може да биде корисен за припитомување на КОВИД-19. Истражувачите од Центарот за медицина заснована на докази објавија „брз преглед“ на доказите на 1 мај, заклучувајќи „Нема докази поврзани со недостаток на витамин Д што предиспонираат за COVID-19, ниту имало студии за додатоци за спречување или лекување на КОВИД-19 “.
Истражувачите исто така велат дека иако постои „преклопување“ помеѓу некои групи со ризик да бидат со малку витамин Д и групи со висок ризик да добијат COVID-19, вклучително и постари возрасни лица, луѓе со боја и оние со хронични болести, тие здруженија не се докажани.
Во една неодамнешна рецензирана студија, истражувачите кои оценија повеќе од 348,000 луѓе, вклучувајќи 449 со потврден КОВИД-19, не најдоа врска помеѓу нивото на витамин Д и ризикот од инфекција, ниту врската што може да ги објасни етничките разлики во развојот на инфекцијата.
За да се одржи здраво ниво на витамин Д во крвта, Институтот за медицина препорачува деца и под 1 година да внесуваат 400 меѓународни единици (IU) на витамин Д дневно, а луѓето на возраст од 1 до 70 години да земаат 600 IU. Луѓето над 70-годишна возраст треба да добијат 800 IU на ден.
Витаминот Д е природно присутен малку во храната, но се додава и е достапен и како додаток. Три унци варен лосос има 570 IU, додека 3 унци пастрмка има 645. Чаша 2% млеко збогатено со витамин Д има 120.
Но, за време на пандемијата, можеби е паметно да се преземат повеќе, вели Aоан Менсон, доктор по медицина, DrPH, професор по медицина на Медицинското училиште Харвард и началник на Одделот за превентивна медицина во Бригам и женска болница.
„Препорачаната диетална доза на витамин Д е 600-800 IU / дневно, но во овој период мултивитамин или додаток кој содржи 1.000-2.000 IU / дневно витамин Д би бил разумен“,вели тој.
Тиквата е многу здрава храна, богата со витамини А и Ц, антиоксиданси и влакна. Таа помага за подобро варење, го зајакнува имунитетот, го штити срцето и го подобрува здравјето на кожата. Поради ниската калоричност и високата содржина на хранливи материи, е одличен избор за здрава исхрана. Еве некои од најважните придобивки од тиквата:
Богата со витамини: Тиквата е одличен извор на витамин А, кој е важен за здравјето на очите, кожата и имунолошкиот систем. Исто така содржи витамин Ц, кој помага во подобрување на имунитетот и брзо заздравување на рани.
Ниска калоричност: Тиквата е нискокалорична храна со висока содржина на вода, што ја прави идеална за луѓе кои сакаат да одржуваат здрава тежина.
Антиоксиданси: Тиквата содржи антиоксиданси како бета-каротен, кои помагаат во заштита на телото од слободни радикали и го намалуваат ризикот од хронични заболувања, вклучително срцеви болести и рак.
Добар извор на влакна: Со високата содржина на влакна, тиквата придонесува за подобро варење, регулирање на нивото на шеќер во крвта и поддршка на здравјето на цревата.
Подобрување на здравјето на срцето: Калиумот кој се наоѓа во тиквата е важен за одржување на здрав крвен притисок и заштита на срцевото здравје.
Подобрување на кожата: Витаминот А и антиоксидансите од тиквата можат да помогнат во намалување на знаците на стареење и заштита на кожата од оштетување предизвикано од сонцето.
Тиквата може да се користи во различни рецепти, како супи, пире, печива и десерти, и е многу флексибилна храна.
Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.
Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.
Телефонската линија ќе биде достапна секој понеделник и среда од 11 до 13 часот на телефонскиот број 078 285 873.
Македонија е меѓу земјите во светот со најмногу активни пушачи. Според истражувања на Институтот за јавно здравје, бројот на активни пушачи кај нас изнесува 45.4 отсто, со многу низок процент на луѓе – пет проценти, кои успешно се обиделе и откажале од пушење во последните години.
Сите знаеме дека месото може да се замрзне без никакви проблеми. Сепак, сигурно сте слушнале дека месото кое е неколку пати замрзнато во никој случај не е добро за употреба. Сепак, се поставува прашањето, дали е тоа навистина така?
Во суштина, не постои строго правило кое налага месото да не се замрзнува и одмрзнува неколку пати, но многу е важно тоа да го правите правилно, односно месото да го одмрзнете во фрижидер, на температура до 5 степени Целзиусови.
Откако ќе го направите ова, можете повторно да го замрзнете месото доколку е потребно. Она што може да се случи е месото да стане водено поради пукање на клетките, но сигурно нема да се расипе.
Зошто ја замрзнуваме храната?
Да се забави растот на бактериите, односно да се спречи расипување на храната.
Во суштина, на температура од -18°C (што е стандард за замрзнувачите), можеме да складираме храна со години.
На температура од 2° до 8°C, односно во фрижидер, храната може да трае кратко, а, пак, на собна температура многу брзо ќе се расипува.