Connect with us

Религија

Бог е поголем од твоите проблеми

Published

on

  1. Престани да се грижиш. Животот ти зададе удар, а ти седиш и се грижиш. Дали заборави дека Јас сум тука за да го носам цел терет за тебе? Или уживаш во мрчењето кон секоја ситница која ќе ти дојде во животот?

2. Направи список. Нешто треба да се направи или да се погрижиш за нешто. Стави го тоа на списокот. Не, не на твојот список. Стави го тоа на Мојата листа. Дозволи ми Јас да се погрижам за проблемот. Не можам да ти помогнам, се додека тоа не ми го предадеш Мене. Иако Мојата листа е долга, Јас сум на крај на краиштата Бог..

Можам да се погрижам ако било што ставиш во Мои раце. Всушност, за волја на вистината, јас се грижам за многу работи за кои ти воопшто не размислуваш.

3. Верувај ми. Кога еднаш Мене ќе ми го предадеш теретот, престани да се обидуваш повторно да го земаш назад. Верувај ми. Имај верба дека ќе се грижам за сите твои потреби, проблеми и искушенија. Проблем со децата? Стави ги на мојот список. Финансиски проблеми? Емоционален проблем? За Мене, стави ги на Мојата листа…

4. Остави настрана. Немој да се разбудиш едно утро и да кажеш: ‘ Ха, сега се чувствувам посилно, мислам дека можам да излезам на крај со тоа’..Зошто мислиш дека се чувствуваш појак? Едноставно. Ми го предаде својот терет и сега Јас се грижам за тоа. Јас исто така, ја обновувам твојата сила и ти давам мир.

Но, знаеш ли, ако ти ги вратам проблемите назад, ти повторно ќе бидеш на почеток? Остави ги своите проблеми со Мене и заборави на нив. Пушти ме мене да ја работам својата работа.

5. Разговарај со мене. Сакам да заборавиш на многу работи. Заборави она што те излудуваше. Заборави на грижи и искушенија бидејќи знаеш дека јас имам се’ под контрола.

Но, една работа те молам никогаш не заборавај- да разговараш со Мене- Често! Те сакам! Сакам да го слушнам твојот глас. Сакам да бидам вклучен во се’ што се случува во твојот живот. Сакам да слушам за твоите пријатели и семејство. Молитва е едноставен разговор со мене…

6. Имај верба. Од горе, гледам многу работи кои ти не можеш да ги видиш. Имај верба во Мене дека знам што работам. Ќе продолжам да се грижам за тебе, да внимавам на тебе и да ги задоволам твоите потреби. Само треба да Ми веруваш. Иако имам поголема задача од тебе, се чини дека имаш многу проблеми во извршувањето, само на својот едноставен дел. Колку тешко може да биде да Ми веруваш?

7. Дели. Кога имаше 2 год, научи да делиш. Како тоа го заборави? Тоа правило и сега вреди. Дели со оние кои се помалку среќни од тебе. Дели радост со оние, на кои им треба охрабрување. Дели смеа со оние, кои долго не се насмеале. Дели ги своите солзи со оние кои заборавиле како да плачат. Дели верба со оние кои ја немаат.

8. Биди трпелив. Во само еден живот, создадов можност да искусиш различни искуства. Растеш од дете до возрасен човек, имаш деца, многу пати ги менуваш работите, учиш многу работи, патуваш на многу места, сретнуваш многу луѓе и толку многу ќе искусиш. Како тогаш можеш да бидеш толку нетрпелив кога Мене, ако ми е потребно малку повеќе време од она што ти го очекуваш, да го решам твојот ‘проблем’?

Верувај во мојата точност, бидејќи Моето темпирање е совршено. Само затоа што Свемирот го создадов за 6 дена, сите мислат дека Јас секогаш брзам, брзам, брзам….

9. Биди добар. Биди добар кон другите, бидејќи и нив ги сакам подеднакво како што те сакам тебе. Можеби не се како тебе и не го живеат животот на твој начин, но сепак јас сите ве сакам. Те молам, обидете се да се сложувате поради Мене. Секој од вас го создадов различен во нешто. Би било досадно ако сите сте идентични. Те молам, знај дека ја сакам секоја твоја разлика.

10. Сакај се себеси. Така многу те сакам тебе; како можеш тогаш да не се сакаш себе? Те создадов само од една причина – за да бидеш сакан и да знаеш да сакаш. Јас сум Бог на Љубов. Сакај ме. Сакај го ближниот и сакај се себеси. Се растажувам кога ќе те видам тебе како се лутиш на себе, кога работите не одат како што ти очекуваше. Многу си ми драгоцен.. И никогаш тоа немој да го заборавиш..

Религија

Свети Никола Чудотворец, архиепископ Мирликиски

Published

on

 Овој славен светител, когошто и денес го слават по сиот свет, им беше единец син на своите богати и угледни родители, Теофан и Нона, жители на градот Патара во Ликија. Бидејќи им беше син единец даруван од Бога, тие Му го посветија на Бога, принесувајќи Му така дар. Знаењето за духовниот живот Николај го стекна преку својот чичко Николај, епископот Патарски, и се замонаши во манастирот „Новиот Сион“, основан од тој негов чичко. По смртта на родителите Николај им го раздаде наследениот имот на сиромасите и ништо не задржа за себе. Додека беше свештеник во Патара тој многу се прочу со делата на својата милостина, иако ги криеше грижливо, за да го исполни зборот Господов: „Да не знае твојата лева рака што прави твојата десна рака“ (Матеј 6, 3).

Кога се предаде на самотност и на безмолвие, мислејќи така да проживее до смртта, му дојде глас одозгора: „Појди на подвиг меѓу народот, ако сакаш да бидеш од Мене овенчан.“ Веднаш потоа според чудесната Божја Промисла беше избран за епископ на градот Мир во Ликија. Милостив, мудар, бестрашен, Николај му беше вистински добар пастир на своето стадо. За време на гонењето на христијаните под Диоклецијан и Максимијан го фрлија во затвор, а тој и во затворот ги поучуваше луѓето на законот Божји.

Присуствуваше на Првиот Вселенски Собор во Никеја и од голема ревност за вистината го удри еретикот Ариј. За ова дело го отстранија од Соборот и од архијерејската служба, сè додека на неколкумина од првите архиереи на Соборот не им се јавија Самиот Господ Христос и Пресвета Богородица и не го објавија своето благоволение кон Николај. Чувар на Божествената вистина, овој чудесен Божји светител беше и одважен заштитник на правдата меѓу луѓето. На двапати спаси по тројца луѓе од незаслужена смртна казна. Милостив, вистинољубив и праведен, одеше меѓу луѓето небаре Ангел Божји.

Уште за време на животот луѓето го сметаа за светител и го повикуваа на помош во маки и неволји и им се јавуваше во сон и на јаве на тие што го повикуваа, еднакво лесно дали се блиску или далеку, и им помагаше. Од неговото лице блескаше светлина како од лицето Мојсеево, па и со самата своја појава им носеше на луѓето утеха, мир и добра волја. На старост, кратко боледуваше и се упокои во Господа, многустрадален и многуплоден, за вечно да се весели во Небесното Царство продолжувајќи да чудотвори на земјата, помагајќи им на верните и прославувајќи Го својот Бог. Се упокои на 6 декември 343 година.

Continue Reading

Религија

Денеска е Воведение на Пресвета Богородица – да се помолиме на светата Дева

Published

on

Кога Пресвета Дева Марија наполни три години од раѓањето, нејзините свети родители Јоаким и Ана ја доведоа од Назарет во Јерусалим, за да ја предадат, според своето ветување, на служба на Бога. Од Назарет до Јерусалим има три дена пат, но одеа на богоугодно дело и патот не им беше тежок. Се собраа и мнозина роднини на Јоаким и Ана за да земат учество во таа свеченост, во којашто невидливо учествуваа и Ангелите Божји.

Напред одеа девиците со запалени свеќи во рацете, потоа Пресветата Дева, водена од едната страна од Јоаким, а од другата од Ана. Беше украсена со царска благолепна облека и со украси, како што ѝ прилега на царска ќерка, на невеста Божја. Зад нив одеа многубројни роднини и пријатели, сите со запалени свеќи.

Пред храмот имаше петнаесет скалила. Родителите ја кренаа Девата на првото скалило, а таа тогаш сама брзо се искачи на врвот, каде што ја дочека првосвештеникот Захарија, таткото на свети Јован Претеча. Кога првосвештеникот ја зеде за рака, ја воведе не само во храмот туку и во Светињата на Светињите, каде што никој никогаш не влегуваше, освен архијерејот. Свети Теофилакт Охридски вели дека Захарија бил „вон себе и обземен од Бога“ кога ја воведувал Дева во најсветото место во храмот, зад втората завеса, поинаку не би можела да се објасни оваа постапка. Во онаа прилика родителите на Дева Марија според Законот, Му принесоа жртви на Бога примија благослов од свештеникот и се вратија дома, а Пресветата Дева остана при храмот. Таа пребиваше во храмот цели девет години.

Родителите ја посетуваа често додека беа живи, особено блажената Ана. А кога нејзините родители беа повикани да се претстават кај Бога, Пресветата Дева остана сираче и не сакаше до нејзина смртта да се оддалечува од храмот ниту да стапи во брак. Бидејќи тоа беше спротивно на Законот и на обичајот во Израилот, кога наврши дванаесет години му ја дадоа на Јосиф, нејзиниот роднина од Назарет, за во вид на свршеница да живее со него во девственост и привидно да го задоволи Законот.

Зашто во тоа време не се знаеше во Израилот девојките да се заветуваат на девственост до крајот на животот. Пресвета Дева Марија беше прва таква доживотно заветувана девојка и неа потоа ја следеа незнајно мнозинство девственици и девственички.

Continue Reading

Религија

Денеска се празнува Свети Јован Златоуст – Прославен заради мудроста, подвигот, и словото

Published

on

Патријарх Цариградски. Роден е во Антиохија, во 354 година, од татко Секунд, војвода, и мајка Антуса. Изучувајќи ја грчката философија, Јован се згнаси од грчкото незнабоштво и ја усвои христијанската вера како единствена и целосна вистина. Крштение прими од Мелетиј, патријархот Антиохиски, а потоа примија Крштение и неговите родители. По смртта на родителите се замонаши и почна строго да се подвизува. Тогаш ја напиша книгата „За свештенството“ и тогаш му се јавија светите апостоли Петар и Јован и му прорекоа голема служба, голема благодат, но и големо страдање.

Кога требаше да биде посветен за свештеник, се јави ангел Божји: истовремено и на патријархот Флавијан (после Мелетиј) и на самиот Јован. А кога патријархот го ракополагаше, сите видоа светол бел гулаб над Јовановата глава. Прославен заради мудроста, подвигот, и словото со голема власт, беше избран по желба на царот Аркадиј за патријарх Цариградски. Шест години управуваше со Црквата како патријарх со неспоредлива мудрост и ревност. Испрати незнабожечки мисионери кај Келтите и кај Скитите, ја сотре симонијата во Црквата симнувајќи мнозина епископи-симонисти; ја рашири милосрдната дејност на Црквата; напиша посебен чин на светата Литургија; ги посрами еретиците; ја изобличи царицата Евдоксија; Светото Писмо го протолкува со својот златен ум и јазик, на Црквата ѝ остави многу скапоцени книги со неговите беседи

. Народот го прослави, завидливците го замразија, царицата двапати го испрати во прогонство. Во прогонство помина три години и се упокои на Крстовден, 14 септември, 407 година, во местото Коман во Ерменија. Пред смртта, повторно му се јавија апостолите Јован и Петар, а и светиот маченик Василиск (се слави на 22 мај), во чијашто црква ја прими светата Причест. „Слава Му на Бога за сè!“, беа неговите последни зборови и со тие зборови душата на златоустиот патријарх замина во Рајот. Од моштите на свети Јован Златоуст главата почива во манастирот Ватопед на Света Гора, а телото во Цариград.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2021 Булевар.мк