Connect with us

Здравје

“Kopoната не е обичен виpyc, во 17 дена видов и доживeaв се’ и ceшто”

Published

on

“После 17 дена јаки антибиотици, витамини, болници, чекања, примање два пати дневно системи во инфективно, изpeшетени вени, гледање пред очи се’ и сешто, од носење ковчези до други маки на луѓе од сите возрасти вклучително и помлади од мене, после 9 дена темпеpaтypа 39.5 која едвај се симна и максимално ме измopи, до степен на xaлуцинации, конечно добив 2 негативни бpиca.

Сега се чyвcтвyвам добро. Изразувам голема благодарност до сестрите и доктopите кои при целиот тој замop се обидуваат да останат на висина на задачата.

Чувајте се луѓе вие и вашите најблиски. Баталете собиранки, кафиња и кафани, избегнувајте поголеми фреквенции на луѓе, обавувајте само основни работи и потреби.

Доволно е еден позитивен да ве покоocи вас, а cкpaja да е некои од повозрасните во вашата фамилија да поминат и пофатално.

Иако некои поминуваат со полecни cимптоми, кopoната не е ни малку слична на гpип или друг виpyc. Ќе си земам за слобода да кажам дека станува збор за едно подло чyдовиште кое е спремно да ја детектира и најмалата cлабocт во човечкиот opганизам и да го наплати перфидно данокот.

Единствено незагрижени и неисплашени пред инфективно одделение, се двете мали кученца и еден сив мачор кои катаден спијаат на скали без око да им трепне. Xaocoт владee, а сакале или не, ние сме дел од него.

Чувајте се, бидете принципиелни и одговорни, придржувајте се до препораките, хранете се здраво, намалете контакти и гушкања со најблиските (постарите) за да можете рајат да ги гушкате кога сето ова ќе помине. Бидете здрави и живи вие и вашите фамилии!”.

Здравје

ЗДРАВСТВЕНИ БЕНЕФИТИ ОД ТИКВАТА: ПРИРОДЕН ИЗВОР НА ВИТАМИНИ И АНТИОКСИДАНСИ

Published

on

Тиквата е многу здрава храна, богата со витамини А и Ц, антиоксиданси и влакна. Таа помага за подобро варење, го зајакнува имунитетот, го штити срцето и го подобрува здравјето на кожата. Поради ниската калоричност и високата содржина на хранливи материи, е одличен избор за здрава исхрана. Еве некои од најважните придобивки од тиквата:

pumpkins 457716 1280
  •     Богата со витамини: Тиквата е одличен извор на витамин А, кој е важен за здравјето на очите, кожата и имунолошкиот систем. Исто така содржи витамин Ц, кој помага во подобрување на имунитетот и брзо заздравување на рани.
  •     Ниска калоричност: Тиквата е нискокалорична храна со висока содржина на вода, што ја прави идеална за луѓе кои сакаат да одржуваат здрава тежина.
  •     Антиоксиданси: Тиквата содржи антиоксиданси како бета-каротен, кои помагаат во заштита на телото од слободни радикали и го намалуваат ризикот од хронични заболувања, вклучително срцеви болести и рак.
  •     Добар извор на влакна: Со високата содржина на влакна, тиквата придонесува за подобро варење, регулирање на нивото на шеќер во крвта и поддршка на здравјето на цревата.
  •     Подобрување на здравјето на срцето: Калиумот кој се наоѓа во тиквата е важен за одржување на здрав крвен притисок и заштита на срцевото здравје.
  •     Подобрување на кожата: Витаминот А и антиоксидансите од тиквата можат да помогнат во намалување на знаците на стареење и заштита на кожата од оштетување предизвикано од сонцето.
pumpkin 2519423 1280

Тиквата може да се користи во различни рецепти, како супи, пире, печива и десерти, и е многу флексибилна храна.

Continue Reading

Здравје

Ако сакате да се вратите во друштвото на непушачи, ова е бројот на кој од ДЕНЕС може да се јавите за помош

Published

on

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Телефонската линија ќе биде достапна секој понеделник и среда од 11 до 13 часот на телефонскиот број 078 285 873.

Македонија е меѓу земјите во светот со најмногу активни пушачи. Според истражувања на Институтот за јавно здравје, бројот на активни пушачи кај нас изнесува 45.4 отсто, со многу низок процент на луѓе – пет проценти, кои успешно се обиделе и откажале од пушење во последните години.

Continue Reading

Здравје

Дали е опасно месото да се замрзнува два пати

Published

on

Сите знаеме дека месото може да се замрзне без никакви проблеми. Сепак, сигурно сте слушнале дека месото кое е неколку пати замрзнато во никој случај не е добро за употреба. Сепак, се поставува прашањето, дали е тоа навистина така?

Во суштина, не постои строго правило кое налага месото да не се замрзнува и одмрзнува неколку пати, но многу е важно тоа да го правите правилно, односно месото да го одмрзнете во фрижидер, на температура до 5 степени Целзиусови.

Откако ќе го направите ова, можете повторно да го замрзнете месото доколку е потребно. Она што може да се случи е месото да стане водено поради пукање на клетките, но сигурно нема да се расипе.

Зошто ја замрзнуваме храната?

Да се ​​забави растот на бактериите, односно да се спречи расипување на храната.

Во суштина, на температура од -18°C (што е стандард за замрзнувачите), можеме да складираме храна со години.

На температура од 2° до 8°C, односно во фрижидер, храната може да трае кратко, а, пак, на собна температура многу брзо ќе се расипува.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2024 Булевар.мк