Connect with us

Религија

Бог е љубов – Затоа и Светиот Дух Кој живее во светителите е љубов!

Published

on

Славата што Господ им ја дарува на светителите е голема. Кога луѓето би го виделе светителот каков што е, од длабока побожност и страв би паднале на земјата, бидејќи телесниот човек не може да ја поднесе големината на небесното јавување.

Да не се чудиме на ова. Господ толку го возљубил Своето создание што на човекот му го дарувал Светиот Дух. Со Него човекот станува подобен на Бога.

Зошто Господ толку го љуби човекот? Затоа што Бог е Љубов и таа љубов се познава преку Светиот Дух.

Преку Светиот Дух човекот Го познава Господа, Создателот свој и Светиот Дух со благодатта Своја го исполнува целиот човек: душата, умот и телото.

Господ на светителите им ја дарувал благодатта Своја. Тие Го возљубле потполно бидејќи сладоста на љубовта Божја не дава да се врзуваме за светот и за неговата убавина.

Колку светителите на небото со љубов се соединети со Бога, кога е така уште тука на земјата? Таа љубов е неискажливо слатка. Таа исходи од Светиот Дух и со неа се хранат сите сили небесни.

Бог е љубов. Затоа и Светиот Дух Кој живее во светителите е љубов.

Господ се познава преку Светиот Дух. Со Него се прославува Господ на небото. Со Светиот Дух светителите Го слават Бога и преку даровите од Светиот Дух Господ ги прославува светителите со слава на која нема да има крај.

На многумина им се чини дека светителите се далеку од нас. Но, тие се далеку само од оние што самите се оддалечиле од нив, додека се сосема блиску до оние кои ги исполнуваат заповедите Христови и имаат благодат од Светиот Дух.

На небото се живее и се движи со Духот Свети. Но, истиот Тој Дух Свет е и на земјата. Тој живее во нашата Црква. Тој живее во Светите Тајни. Тој е во Светото Писмо, како и во душите на оние што веруваат. Светиот Дух сите нè соединува и затоа и светителите ни се блиски. Тие преку Светиот Дух нè слушаат кога им се молиме и душата чувствува дека и тие се молат за нас.

Колку е голема среќата на православните Христијани што Господ ни дарувал живот во Светиот Дух Кој ја весели душата. Светиот Дух треба мудро да се чува, бидејќи Тој и за една нечиста мисла ја напушта душата. Тогаш љубовта Божја се оддалечува од нас, смелоста во молитвата се губи и исчезнува цврстата надеж дека ќе го примиме она за што се молиме.

Светителите живеат во друг свет и таму преку Светиот Дух ја гледаат славата Божја и убавината на лицето Негово. Во истиот Тој Свет Дух тие го гледаат и нашиот животи нашите дела. Тие знаат за нашите страдања и ги слушаат нашите ревносни молитви. Живеејќи на земјата, се научиле на љубовта Божја од Светиот Дух. Кој се здобил со таква љубов тука на земјата со неа преминува и во вечниот живот, во Царството Небесно каде што љубовта се умножува и станува совршена. Љубовта на земјата не може да заборави ниту еден единствен брат.

Дотолку повеќе што светителите не ги забораваат луѓето, туку се молат за нас.

Господ на светителите им го дарувал Светиот Дух и тие нè возљубиле во Светиот Дух. Душите на светиите Го знаат Господа и добрината Негова кон човекот, и затоа нивниот дух гори со љубов кон луѓето. Тие ниту на земјата не можеле без тага да слушаат за грешен човек, туку со молитва пролевале солзи за него.

Светиот Дух ги избрал да се молат за целиот свет, давајќи им изобилство на солзи. Светиот Дух на Своите избраници им дарува толку многу љубов што нивните души се обземени со огнена желба сите луѓе да се спасат и да ја видат славата Господова.

Светите угодници го наследиле Царството небесно каде што ја гледаат славата на Господа нашиот Исус Христос. Но, преку Светиот Дух тие ги гледаат и страдањата на луѓето на земјата. Господ им дал толку голема благодат што тие со љубов го прегрнуваат целиот свет. Тие гледаат и знаат колку ние изнемоштуваме во неволјите, како пресушила нашата внатрешност, како унинието се прилепило за душите наши и не престануваат да нè застапуваат пред Бога.

Светиите се радуваат на нашето покајание, а тагуваат кога луѓето Го напуштаат Бога и стануваат слични на бесловесните животни. Ним им е жал што луѓето не знаат дека земјата би се ослободила од гревот кога тие би се возљубиле едни со други. Каде што нема грев владее радост и веселие од Светиот Дух. Тогаш на душата сè и е мило и драго и таа се чуди како сè и е добро и Го славослови Бога.

Призивајте ги со вера Мајката Божја и светителите и молете им се. Тие ги слушаат нашите молитви и ги знаат и нашите мисли.

Не чудете се на ова. Целото небо на светии живее во Светиот Дух, а од Светиот Дух ништо во целиот свет не е сокриено. Порано и јас не можев да разберам како светот на небожителите може да го гледа нашиот живот, но кога Мајката Божја ме укори за моите гревови, сфатив дека преку Светиот Дух тие нè гледаат и го знаат целиот наш живот.

Светителите ги слушаат нашите молитви и имаат сила да ни испросат помош од Бога. Ова го знаат сите Христијани.

Отец Роман, синот на отец Доситеј, ми раскажуваше, дека за време на детството во светот, требало на санка да премине преку замрзната река. Одеднаш коњот му пропаднал во една дупка во мразот и ги повлекол со себе санките. Отец Роман, тогаш младо момче, повикал: „Отче свети Николај, помогни ми да го извлечам коњот“. Ги повлекол уздите и успеал среќно да ги извлече коњот и санките.

Отец Матеј беше од истото село како и јас. Додека бил дете тој исто како и пророк Давид ги пасел овците на својот татко. Со растот не бил повисок од своите овци. Неговиот постар брат работел на другиот крај од ливадата. Одеднаш видел како неколку волци се спуштиле кон малиот Мишо (така во светот се викаше отец Матеј). Мишо само повикал: „Отче свети Никола, помогни“. Само што го изговорил ова, волците се разбегале назад и никакво зло не им направиле ниту нему, ниту на стадото. Заради ова во нашето село се смееја и велеа: „Мишо страшно се уплаши од волците, но свети Никола му помогна и го спаси“.

Знам уште многу случаи во кои светителите притекнувале на помош веднаш штом ќе бидат призвани. Од ова е очигледно дека целото небо ги слуша нашите молитви.

Светителите се слични на Господа
Светителите се слични на Господа, но и сите луѓе кои ги исполнуваат заповедите Христови исто така се слични на Господа. Оние, пак, што живеат според своите страсти и не се каат, слични се на ѓаволот. Мислам дека луѓето би престанале да му служат на ѓаволот кога би им се открила оваа тајна, па сите би копнееле да Го спознаат Бога и да станат слични на Него.

Светителите биле луѓе како и сите ние. Многумина од нив биле и големи грешници, но со покајание дошле до Царството Небесно. И сите кои таму доаѓаат, доаѓаат преку покајание кое ни го дарува милостивиот Господ со Своето страдање.

Сите светители живеат во Царството Небесно, каде што се Господ и Неговата Пречиста Мајка. Таму се светите праотци и патријарси, кои храбро ја сочувале својата вера. Таму се пророците кои Го примиле Светиот Дух и со своите зборови ги приведувале луѓето кон Бога. Таму се и светите апостоли кои умирале заради проповедањето на Евангелието. Таму се и светите маченици кои од љубов кон Христа радосно ги положувале своите животи. Таму се и епископите кои се угледале на Господа и го носеле бремето на своите духовни овци. Таму се и преподобните испосници и јуродивите заради Христа, кои со подвиг го победиле светот. Таму се и сите праведници кои ги исполниле заповедите Божји и ги победиле страстите.

Таму, во тоа чудесно собрание, кое го собрал Светиот Дух, таму копнее душата. Но, за жал, мојот слаб дух се гасне како свеќа, затоа што немам доволно смирение и Господ не ми дарува сили да ги издржам подвизите. Меѓутоа, духот на светителите, горел со силен пламен и не само ветрот на искушенијата што не го гаснел, туку и уште повеќе го разгорувал. Светителите оделе по земјата и работеле со своите раце, но нивниот дух секогаш бил при Бога и не сакале со умот да се одвојат од сеќавањето на Бога. Заради љубов кон Бога ги претрпувале сите неволји на земјата, не плашејќи се од никакви страдања. Така Го прославувале Господа. Заради сето ова Господ ги возљубил, ги прославил и им дарувал да бидат со Него во вечното Царство.

Религија

Свети Никола Чудотворец, архиепископ Мирликиски

Published

on

 Овој славен светител, когошто и денес го слават по сиот свет, им беше единец син на своите богати и угледни родители, Теофан и Нона, жители на градот Патара во Ликија. Бидејќи им беше син единец даруван од Бога, тие Му го посветија на Бога, принесувајќи Му така дар. Знаењето за духовниот живот Николај го стекна преку својот чичко Николај, епископот Патарски, и се замонаши во манастирот „Новиот Сион“, основан од тој негов чичко. По смртта на родителите Николај им го раздаде наследениот имот на сиромасите и ништо не задржа за себе. Додека беше свештеник во Патара тој многу се прочу со делата на својата милостина, иако ги криеше грижливо, за да го исполни зборот Господов: „Да не знае твојата лева рака што прави твојата десна рака“ (Матеј 6, 3).

Кога се предаде на самотност и на безмолвие, мислејќи така да проживее до смртта, му дојде глас одозгора: „Појди на подвиг меѓу народот, ако сакаш да бидеш од Мене овенчан.“ Веднаш потоа според чудесната Божја Промисла беше избран за епископ на градот Мир во Ликија. Милостив, мудар, бестрашен, Николај му беше вистински добар пастир на своето стадо. За време на гонењето на христијаните под Диоклецијан и Максимијан го фрлија во затвор, а тој и во затворот ги поучуваше луѓето на законот Божји.

Присуствуваше на Првиот Вселенски Собор во Никеја и од голема ревност за вистината го удри еретикот Ариј. За ова дело го отстранија од Соборот и од архијерејската служба, сè додека на неколкумина од првите архиереи на Соборот не им се јавија Самиот Господ Христос и Пресвета Богородица и не го објавија своето благоволение кон Николај. Чувар на Божествената вистина, овој чудесен Божји светител беше и одважен заштитник на правдата меѓу луѓето. На двапати спаси по тројца луѓе од незаслужена смртна казна. Милостив, вистинољубив и праведен, одеше меѓу луѓето небаре Ангел Божји.

Уште за време на животот луѓето го сметаа за светител и го повикуваа на помош во маки и неволји и им се јавуваше во сон и на јаве на тие што го повикуваа, еднакво лесно дали се блиску или далеку, и им помагаше. Од неговото лице блескаше светлина како од лицето Мојсеево, па и со самата своја појава им носеше на луѓето утеха, мир и добра волја. На старост, кратко боледуваше и се упокои во Господа, многустрадален и многуплоден, за вечно да се весели во Небесното Царство продолжувајќи да чудотвори на земјата, помагајќи им на верните и прославувајќи Го својот Бог. Се упокои на 6 декември 343 година.

Continue Reading

Религија

Денеска е Воведение на Пресвета Богородица – да се помолиме на светата Дева

Published

on

Кога Пресвета Дева Марија наполни три години од раѓањето, нејзините свети родители Јоаким и Ана ја доведоа од Назарет во Јерусалим, за да ја предадат, според своето ветување, на служба на Бога. Од Назарет до Јерусалим има три дена пат, но одеа на богоугодно дело и патот не им беше тежок. Се собраа и мнозина роднини на Јоаким и Ана за да земат учество во таа свеченост, во којашто невидливо учествуваа и Ангелите Божји.

Напред одеа девиците со запалени свеќи во рацете, потоа Пресветата Дева, водена од едната страна од Јоаким, а од другата од Ана. Беше украсена со царска благолепна облека и со украси, како што ѝ прилега на царска ќерка, на невеста Божја. Зад нив одеа многубројни роднини и пријатели, сите со запалени свеќи.

Пред храмот имаше петнаесет скалила. Родителите ја кренаа Девата на првото скалило, а таа тогаш сама брзо се искачи на врвот, каде што ја дочека првосвештеникот Захарија, таткото на свети Јован Претеча. Кога првосвештеникот ја зеде за рака, ја воведе не само во храмот туку и во Светињата на Светињите, каде што никој никогаш не влегуваше, освен архијерејот. Свети Теофилакт Охридски вели дека Захарија бил „вон себе и обземен од Бога“ кога ја воведувал Дева во најсветото место во храмот, зад втората завеса, поинаку не би можела да се објасни оваа постапка. Во онаа прилика родителите на Дева Марија според Законот, Му принесоа жртви на Бога примија благослов од свештеникот и се вратија дома, а Пресветата Дева остана при храмот. Таа пребиваше во храмот цели девет години.

Родителите ја посетуваа често додека беа живи, особено блажената Ана. А кога нејзините родители беа повикани да се претстават кај Бога, Пресветата Дева остана сираче и не сакаше до нејзина смртта да се оддалечува од храмот ниту да стапи во брак. Бидејќи тоа беше спротивно на Законот и на обичајот во Израилот, кога наврши дванаесет години му ја дадоа на Јосиф, нејзиниот роднина од Назарет, за во вид на свршеница да живее со него во девственост и привидно да го задоволи Законот.

Зашто во тоа време не се знаеше во Израилот девојките да се заветуваат на девственост до крајот на животот. Пресвета Дева Марија беше прва таква доживотно заветувана девојка и неа потоа ја следеа незнајно мнозинство девственици и девственички.

Continue Reading

Религија

Денеска се празнува Свети Јован Златоуст – Прославен заради мудроста, подвигот, и словото

Published

on

Патријарх Цариградски. Роден е во Антиохија, во 354 година, од татко Секунд, војвода, и мајка Антуса. Изучувајќи ја грчката философија, Јован се згнаси од грчкото незнабоштво и ја усвои христијанската вера како единствена и целосна вистина. Крштение прими од Мелетиј, патријархот Антиохиски, а потоа примија Крштение и неговите родители. По смртта на родителите се замонаши и почна строго да се подвизува. Тогаш ја напиша книгата „За свештенството“ и тогаш му се јавија светите апостоли Петар и Јован и му прорекоа голема служба, голема благодат, но и големо страдање.

Кога требаше да биде посветен за свештеник, се јави ангел Божји: истовремено и на патријархот Флавијан (после Мелетиј) и на самиот Јован. А кога патријархот го ракополагаше, сите видоа светол бел гулаб над Јовановата глава. Прославен заради мудроста, подвигот, и словото со голема власт, беше избран по желба на царот Аркадиј за патријарх Цариградски. Шест години управуваше со Црквата како патријарх со неспоредлива мудрост и ревност. Испрати незнабожечки мисионери кај Келтите и кај Скитите, ја сотре симонијата во Црквата симнувајќи мнозина епископи-симонисти; ја рашири милосрдната дејност на Црквата; напиша посебен чин на светата Литургија; ги посрами еретиците; ја изобличи царицата Евдоксија; Светото Писмо го протолкува со својот златен ум и јазик, на Црквата ѝ остави многу скапоцени книги со неговите беседи

. Народот го прослави, завидливците го замразија, царицата двапати го испрати во прогонство. Во прогонство помина три години и се упокои на Крстовден, 14 септември, 407 година, во местото Коман во Ерменија. Пред смртта, повторно му се јавија апостолите Јован и Петар, а и светиот маченик Василиск (се слави на 22 мај), во чијашто црква ја прими светата Причест. „Слава Му на Бога за сè!“, беа неговите последни зборови и со тие зборови душата на златоустиот патријарх замина во Рајот. Од моштите на свети Јован Златоуст главата почива во манастирот Ватопед на Света Гора, а телото во Цариград.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2021 Булевар.мк