Connect with us

Здравје

ЗЕЛКА ДИЕТА Е ГОЛЕМ ХИТ: За помалку од 7 дена ќе ослабете 5 килограми

Published

on

Диетата со зелка моментално е една од најпопуларните на интернет. Оваа диета не е нова, но стана популарна во 50-тите години на минатиот век.

Го користеле луѓето за подобрување на нивното општо здравје и како еден вид детоксикација на телото. Некои извори тврдат и дека супата од зелка, на која се базира оваа диета, се користела и за време на Првата светска војна за зајакнување на имунитетот.

При следењето на оваа диета, дозволено е да се јаде друга храна со помалку калории, додека потребно е да се елиминираат шеќерот и храната како печени компири, банани и слично во првите 3 дена.

Значи, главниот оброк е супа од зелка и се прави на следниов начин:

Зеленчукот исечкајте го на коцки, вклучувајќи моркови, зелени пиперки, кромид, домати, печурки, зелка и целер.

Во тава ставете го кромидот и малку масло и динстајте неколку минути. Потоа додадете го сечканиот зеленчук.

Додадете 6-7 чаши вода во тенџере и оставете да зоврие. Намалете ја температурата на средно и оставете го зеленчукот да се готви. Гответе додека зеленчукот не омекне, еден 30-45 мин. Можете да додадете сол и бибер по желба.

Прв ден

Супа од зелка и овошје по избор, само банани не се дозволени. Пијте многу течности, се препорачува вода, незасладен чај или црно кафе.

Втор ден

Супа и зеленчук, количината не е ограничена, важно е да не се чувствувате гладни. Јадете зелен зеленчук и избегнувајте пченка, грашок и други мешунки. Можете да печете компири за вечера. На овој ден е забрането да се јаде овошје.

Трет ден

Со супа од зелка, можете да комбинирате овошје и зеленчук по ваш избор, но не и храна која содржи многу јаглехидрати (на пример, компири).

Четвртиот ден

Освен супата од зелка, можете да изедете најмногу четири банани, а обезмастено млеко да консумирате во неограничени количини.

Петтиот ден

Задолжителна е супата од зелка, а дозволен е еден оброк од 300-500 грама посно пилешко или говедско месо и салата од домати (максимум шест домати).

Во текот на денот треба да пиете од 1,5 до два литри вода, што ќе го подобри исфрлањето на вишокот киселина од телото.

Шестиот ден

Најмалку една порција супа од зелка, посно пилешко или говедско месо и многу зеленчук. Шестиот ден не е дозволено да се јаде компир.

Седмиот ден

А последниот ден од диетата е задолжителна супа од зелка, а гладот ​​можете да го задоволите со порции интегрален ориз и зеленчук. Дозволено е да се пие незасладен овошен сок.

Напомена: Оваа диета се препорачува да се придржувате до 7 дена, по што треба да направите пауза од најмалку 2 дена.

Здравје

ЗДРАВСТВЕНИ БЕНЕФИТИ ОД ТИКВАТА: ПРИРОДЕН ИЗВОР НА ВИТАМИНИ И АНТИОКСИДАНСИ

Published

on

Тиквата е многу здрава храна, богата со витамини А и Ц, антиоксиданси и влакна. Таа помага за подобро варење, го зајакнува имунитетот, го штити срцето и го подобрува здравјето на кожата. Поради ниската калоричност и високата содржина на хранливи материи, е одличен избор за здрава исхрана. Еве некои од најважните придобивки од тиквата:

pumpkins 457716 1280
  •     Богата со витамини: Тиквата е одличен извор на витамин А, кој е важен за здравјето на очите, кожата и имунолошкиот систем. Исто така содржи витамин Ц, кој помага во подобрување на имунитетот и брзо заздравување на рани.
  •     Ниска калоричност: Тиквата е нискокалорична храна со висока содржина на вода, што ја прави идеална за луѓе кои сакаат да одржуваат здрава тежина.
  •     Антиоксиданси: Тиквата содржи антиоксиданси како бета-каротен, кои помагаат во заштита на телото од слободни радикали и го намалуваат ризикот од хронични заболувања, вклучително срцеви болести и рак.
  •     Добар извор на влакна: Со високата содржина на влакна, тиквата придонесува за подобро варење, регулирање на нивото на шеќер во крвта и поддршка на здравјето на цревата.
  •     Подобрување на здравјето на срцето: Калиумот кој се наоѓа во тиквата е важен за одржување на здрав крвен притисок и заштита на срцевото здравје.
  •     Подобрување на кожата: Витаминот А и антиоксидансите од тиквата можат да помогнат во намалување на знаците на стареење и заштита на кожата од оштетување предизвикано од сонцето.
pumpkin 2519423 1280

Тиквата може да се користи во различни рецепти, како супи, пире, печива и десерти, и е многу флексибилна храна.

Continue Reading

Здравје

Ако сакате да се вратите во друштвото на непушачи, ова е бројот на кој од ДЕНЕС може да се јавите за помош

Published

on

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Од денеска се отвора телефонската линија на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) за одвикнување од цигари.

Телефонската линија ќе биде достапна секој понеделник и среда од 11 до 13 часот на телефонскиот број 078 285 873.

Македонија е меѓу земјите во светот со најмногу активни пушачи. Според истражувања на Институтот за јавно здравје, бројот на активни пушачи кај нас изнесува 45.4 отсто, со многу низок процент на луѓе – пет проценти, кои успешно се обиделе и откажале од пушење во последните години.

Continue Reading

Здравје

Дали е опасно месото да се замрзнува два пати

Published

on

Сите знаеме дека месото може да се замрзне без никакви проблеми. Сепак, сигурно сте слушнале дека месото кое е неколку пати замрзнато во никој случај не е добро за употреба. Сепак, се поставува прашањето, дали е тоа навистина така?

Во суштина, не постои строго правило кое налага месото да не се замрзнува и одмрзнува неколку пати, но многу е важно тоа да го правите правилно, односно месото да го одмрзнете во фрижидер, на температура до 5 степени Целзиусови.

Откако ќе го направите ова, можете повторно да го замрзнете месото доколку е потребно. Она што може да се случи е месото да стане водено поради пукање на клетките, но сигурно нема да се расипе.

Зошто ја замрзнуваме храната?

Да се ​​забави растот на бактериите, односно да се спречи расипување на храната.

Во суштина, на температура од -18°C (што е стандард за замрзнувачите), можеме да складираме храна со години.

На температура од 2° до 8°C, односно во фрижидер, храната може да трае кратко, а, пак, на собна температура многу брзо ќе се расипува.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Трендинг

Copyright © 2024 Булевар.мк